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Dear Mr, Schneider:

I am responding to your January 11, 1999 letter to Joel Isaacson. You ask whether
a proposed lease arrangement between two physicians violates the New York State self-referral
prohibition, commonly known as the state Stark law, codified at Public Health Law (PHL) article
2 title I-D. The facts you present are insufficient for us to reach a conclusion.

The Facts:

Two physicians, one a physiatrist {Dr. A) and the other an orthopedist (Dr. B)
propose to enter into an arrangement whereby Dr. B will sublease office space, equipment, and
services from Dr. A. The nature of the leased equipment is unclear. In particular, it is unclear if
x-ray or imaging, clinical laboratory, pharmacy, or radiation therapy equipment is being leased.

~ The premises and equipment are sublet by Dr. A from a management company.
We do not have copies of the lease arrangement between the management company and the
owner, or of the agreement between the management company and Dr. A, or of the proposed
agreement between Dr. A and Dr. B, Nevertheless, it is clear from the facts you present that each
lease involves more than merely the rental of space, and that both Dr. A and Dr. B will use the
space and equipment. It is unclear if both physicians are present in the office space at the same
time, or exactly how the space and equipment are shared.

The phiysicians refer patients to each other.

Discussion:
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PHL § 238-a(1)(a) prohibits a physician from referring to a provider of four
categories of designated health services if the physician or a member of the physician’s
immediate family has a financial relationship with the provider. The four categories of
designated health services are clinical laboratory, x-ray and imaging, pharmacy, and radiation
therapy. The self-referral prohibition is not implicated if a referral is made by a physician to a
financially related provider of services which do not fall within the four categories of designated
health services. Physical therapy is not a designated health service. Therefore, a financially
related physician may refer to a provider of physical therapy services without violating the state
self-referral prohibition.

If the referrals that are made between the physicians do not involve x-ray or
imaging, pharmacy, radiation therapy, or clinical laboratory services, then it does not appear that
the statute is implicated, with the following caveat. The statute broadly defines “referral”. See
PHL § 238-a(6). Therefore, if a referral is made to Dr. B by Dr. A and it is reasonably
foreseeable that Dr. B will provide any of the designated health services, then the referral is
prohibited. For example, if the leased equipment includes an x-ray device, and Dr. A refers to
Dr. B who provides x-ray services, then, since there is a financial relationship between the two
physicians established by the proposed sub-lease arrangement, the referral is probibited.

Note that the proposed sublease arrangement does not meet the statutory exception for rental of
office space set forth at PHL § 238-a(5)(b)(i) because equipment is also being rented. Therefore,
there is a compensation arrangement or financial relationship between the two physicians.

We cannot reach a definitive conclusion as to whether the statute is violated since
the nature of the leased equipment is unclear.

Additionally, note that if a referral is made by Dr. A to Dr. B, and Dr. B refers the
patient for clinical laboratory testing at a facility with which Dr. B has a financial relationship,
we could conclude that Dr. A, who has a direct financial relationship with Dr. B, has an indirect
financial relationship with the clinical laboratory to which the referral has been made, thereby
violating the statute. ‘

Please see PHL § 238-d which requires practitioner disclosure in order to make
referrals to providers of health and health related items or services which do not fall within the
PHL § 238-a(1)(a) prohibition.

I suggest you also consult the federal self-referral prohibition, commonly known
as Stark 11, which is codified at 42 USC § 1395nn. Stark II contains eleven categories of
designated health services, including physical therapy services.

If you have questions regarding the above, please call me at 518-486-1336.

Sincerely,



Harriet S. Bougen
Senior Attormmey



