August 7, 1396

Cynthia D. Shenker, Esqg.

Wilson, Elser, Moskowitz, Edelman & Dicker
One Steuben Place

Albany, NY 12207

Dear Me. Shenker:

I write in response to your letter of July 26, 1996
requesting confirmation that the proposed revised arrangements by
your client, Northern Litho, and urologists for the provision of
lithotripsy services would not require a Certificate of Need
{"CON") application.

As noted in your letter, Northern Litho proposesg to
bring a mobile lithotripsy unit to the Buffalo area and
alternately locate it on the grounds of two Buffalo hospitals.
The significant features of the arrangement include:

1. The unit would not be located
within the confines of the two
hospitals, but would be located in
a parking area or other similar
location on the grounds of the
hospital. Northern Litho and the
hospital would enter into a lease
agreement with hospitals for the
fair market value of the space
provided, which would serve as the
sole financial arrangement between
Northern Litho and the hosgpitals.

2. The hospital will not bill for the
procedure or the provision of any
services provided in the mobile
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unit, and will not sghare in any
profits or pexcentage of the
revenue agsociated with the
operation of the mobile unit or the
gerviceg provided therein other
than scheduled rent payments of a
fixed amount.

The lithotripsy service will not be
represented as being operated by
the hospitalg. The hospitals will
not be involved in any aspect of
the operation of the mobile unit or
the services provided therein,
including, but not limited to,
patient scheduling, the provision
or supervision of the mobile unit's
staff or services provided within
the mobile unit, the maintenance of
eguipment, and ordering of
supplies.

The lithotripsy procedure will be
performed directly by area
urclogists. The urologists will
have no financial interest in
Northern Litho. The only
reimbursement or financial
consideration provided to the
urclogist is the standard
professional fee which they will
receive for performing the
procedure directly from third party
payors.

Northern Litho will not employ or
contract with, any doctor to act as
a ™medical director”.

Additionally, Northern Litho will
not employ any doctor and there
will not be any independent
contractor relationships between
Northern Litho and area urclogists.

Scheduling will not be done
directly between the patient and
Northern Litho. The need for
lithotripsy services will be
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determined by a urclogist in either
a private practice or hospital
setting and the physician will make
the patient appointment and
arrangements with Northern Litho
for access to the mobile unit.

7. The urologists pexforming the
lithotripsy procedure will bill
third parties directly for their
professional services. The
urologists will not be employees of
Northern Litho. Northern Litho
wiil bill the patient or third
parties for the technical services
provided by Northern Litho. The
“technical services” which will not
involve any activity which requires
a medical or other professional
license.

Based upon the description of the proposed arrangements
set forth in your letter and restated above, it does not appear
that either the hospitals or Northern Litho are required to
submit a CON application. As described, the services performed
by Northern Litho amount only to the provision of space,
equipment and non-professional services, which in and of
themselves do not require a medical or other professional license
or supervigion by a medical licensee. As such, Northern Litho is
not providing services by or under the supervision of a physician
as anticipated by the definition of a "hospital" in Public Health
Law § 2801{(1)}. All medical services will be provided directly by
independent urclogists who will not be employed or supervised by
Northern Litho. Additionally, since the patients will be the
patients of the urologists and all services will be performed by
the urologists, Northern Litho does not appear to be arranging
for the provision of physician services which would violate the
prohibition against the corporate practice of medicine and
reguire licensure as a diagnostic and treatment center. However,
the department is unable to render any definitive opinion is this
regard without reviewing the specifics of any contract between
Northern Litho, and the hospitals in light of the c¢riteria set
forth in 10 N.Y.C.R.R. § 600.8, and the prohibitions against fee
splitting, the corporate practice of medicine doctrine, referrals
for a fee and other related statutes.

Of particular concern is that such agreements may make
the urologists "agents*® of Northern Litho, create some obligation
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for the urologists to provide services or referrals to Northern
Litho, establish guestionable compensation arrangements, permit
Northern Litho or the hospitals to specify the manner of care by
the physicians utilizing the premises, or give Northern Litho any
direction or control over the provision of medical services.
Although nothing in your letter concerning the proposed
arrangements raises specific concerns with regard to these
issues, this office has provided you with copies of numerous
opinions and case cites which address the legalities of various
arrangements between physicians and non-professionals, including
fee-gplitting, referral for a fee, undue influence, medical
referral services, the corporate practice of medicine and the bar
against physician gelf-referral. In particular, the opinion
letters ghould provide you with ample guidance to draft
agreements between your client and the hospitals and urclogists
without wviolating these prohibitions. We also note that the
proposed arrangement does not violate Public Health Law Article
2, Title II-D because it does not involve the provision of
clinical laboratory services, pharmacy services or x-ray or
imaging services. But the arrangement would raise concerns
regarding this statute if it involved the provision of such
services as indicated in the opinion letters provided.

BAg for the role of the hogpitals, it appears that they
will act solely in the capacity of landlord of Northern Litho and
will not be involved in providing, supervising or arranging for
the services within the mobile unit. Patients utilizing the unit
will be urologists’ patients generally. The unit will be
operated as a unit separate and distinct from the hospitals, and
the hospitals will not receive compensation based upon the
revenues or profit of the unit. Accordingly, the hospitals would
not be considered the operators or owners of the unit and the
services provided therein, nor would they be required to obtain a
CON approval before permitting such sexvices to be located on
land owned by the hospitals.

In light of the foregoing, the operation of Northern
Litho does not appear to constitute the operation of a diagnostic
and treatment center or require the submission of a CON
application. However, care must be taken in the drafting of all
agreements and in the provision of services to ensure compliance
with the specifics set forth in your letter and the opinion
letters provided.

Sincerely,
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Henry M. Greenberg
General Counsel

HMG/ JLD/vg




