August 26, 1997

James G. Eberz, Esqg.

Meiselman, Farber, Packman & Eberz, P.C.
118 Bedford Road

P.O. Box 151

Mt, Kisco, New York 10549

Dear Mr. Eberz:

I am responding to your April 22, 1997 letter to
MaryAnne Kowalski. You are asking two questions which are set
forth and answered below.

Quegtion 1

May the owner of a c¢linical laboratory enter into an
employment contract with a New York medical professional
corporation to act as director of the laboratory? Please assume
that one of the owners of the professional corporation is
qualified and could individually act as director.

Answer

No. A medical professional corporation (P.C.) may not
act as the laboratory director of a clinical laboratory because
the laboratory director must hold a certificate of qualification
which may only be issued to an individual.

Question 2

May the owner of a clinical laboratory enter into a
services agreement with a New York medical professional
corporation to provide all professional and technical services,
including employment of the necessary pathologists and
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technologists, relative to the operation of the laboratory?
Answer

Yeg, as long as the laboratory ensures that the
services provided pursuant to the agreement meet the applicable
requirements of 10 NYCRR Subpart 58-1.

Discussion

For purposes of this discussion, we assume that the
relationships entered into between the clinical laboratory and
the medical P.C. do not result in violations of the reguirements
and limitations of Business Corporations Law (BCL) Article 15, or
to vioclations of the prohibition against the corporate practice
of medicine. If there are unresolved issues related to BCL
Article 15 or to the corporate practice prohibition, the State
Education Department, which has jurisdiction over issues
regarding the scope of practice of medicine, should be consulted.

Under Public Health Law (PHL) §§ 572, 573, 10 NYCRR
Part 19 and 10 NYCRR §§ 58-1.1({a)(l)and 58-1.2, the laboratory
director of a clinical laboratory must hold a certificate of
gualification (C of Q) issued by the Department of Health
(department} based on standards set by the Public Health Council
(PHC). The C of Q is issued to an individual who is held
accountable in accordance with the cited statutes and
regulations. The C of Q cannot be issued to a corporation,
including a medical P.C., for the same reasons that any license
must be issued to an individual and not a corporate entity. It
is the individual who gualifies for the license and is granted
the accompanying privileges and regponsibilities.

BCL Article 15, which givesg a medical P.C. the legal
authority to practice medicine without wviolating the prohibition
against the corporate practice of that profession, does not alter
this conclusion. Since a certificate of qualification is
required in order to be a laboratory director even if the
prospective director is a licensed physician, the scope of
practice of laboratory directorship is different from that of
medicine.’ A physician may not, by virtue of his/her medical

* Our conclusion is supported by Derman v _Ingraham, 47
Misc.2d 346 (Ulster Co. 1965), aff’d, 25 A.D.2d 785 (3rd Dept.
1966}, lv denied, 18 N.Y.2d 579 {(1966}. In Derman, pathologists
claimed that they were being denied equal protection of the laws
because, unlike other physicians, they were reqguired to have a
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license, be a laboratory director, and a laboratory director,
absent a license to practice medicine, may not be a physician.
Therefore, although a medical P.C. is authorized by BCL Article
15 to practice medicine, Article 15 is not authorization for a
medical P.C. to act as a laboratory director.

Neither is this conclusion altered by the fact that one
of the owners of the P.C. holds a C of Q. Neither the PHL nor
its implementing regulations provides that ownership of a medical
P.C. by a ¢ of Q holder confers on the P.C. the authority to act
as a laboratory director.

. There 18 no express or implied prohibition in the PHL
or its implementing regulations against a clinical laboratory
entering into a contractual arrangement with a medical P.C.
pursuant to which the P.C. provides professional and technical
services which fall within the scope of practice of medicine, to
the laboratory. Your facts are unclear as to whether, under the

physician’s license as well as meet the requirements for a
certificate of gualification in order to carry out their
profession. Once PHL article 5 title V mandated licensure for
clinical laboratories, and that the laboratory director held a
certificate of gualification, pathologists examining tissue
gpecimens sent to them from other physicians, and providing
diagnostic information back to the referring physician, had to
obtain a laboratory permit for their office facility and, if the
patholeogist functioned as the laboratory director, also had to
obtain a certificate of gualification. The pathologists argued
that their medical license should be sufficient to allow them to
examine specimens and convey diagnestic information. Implicit in
this argument was the assumption that the certificate of
qualification was subsumed within the medical license so that the
physician should be allowed to function as a laboratory director
without a certificate. The court rejected this argument and
upheld the requirement that the pathologist hold a certificate of
qualification as well as a medical license. The court found the
medical license alone insufficient, stating:

The Legislature could reasonably conclude
that the qualifications which one must
posgess to practice medicine, including the
specialty of pathclegy...are somewhat
different than those necessary to ingure the
proper direction of a clinical laboratory.

Derman, 47 Misc 2d. at 3489.
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contractual arrangement contemplated by question 2 above, the
employer would be the laboratcry or the medical P.C., but in
either cage, a clinical laboratory could contract with a medical
P.C. to provide the services of technicians and other
professicnals as long as those services fall within the scope of
practice of medicine. In order to clarify whether such services
fall within the scope of practice of medicine and are permitted
under article 15 of the BCL, you should contact the Education
Department, which has jurisdiction over the scope of practice of
medicine issues. It would be the responsibility of the
laboratory to ensure that all services provided pursuant to the
contractual arrangement are consistent with and do not result in
viclations of the applicable provisions of PHL article 5 title V
and 10 NYCRR Subpart 58-1.

The remaining issue is whether the medical P.C.,
although unable to act as a laboratory director, may enter into a
contractual relationship with the laboratory pursuant to which
the director is provided by the P.C. The department would have
no ckhjection to such an arrangement, with the proviso that the
director would have to be emploved by the laboratory [see 10
NYCRR § 58-1.2(e), {f}], and the director and the laboratory would
be held responsible for ensuring compliance with all applicable
provisions of PHL Article 5 Title V and 10 NYCRR Part 19 and
Subpart 58-1. In addition, the State Education Department should
be consulted to determine if a medical P.C. may enter into such a
relationship. '

I sugygest that, in relation to the issues you raise,
you consult PHL article 2 title II-D which prohibits a
practitioner from making referrals for clinical laboratory
services, to a laboratory with which the practitioner has a
financial relationship. Under your facts the medical P.C. and
clinical laboratory would have a financial relationship which
prohibits referrals from the P.C. to the laboratory.

Sincerely,

Harriet S. Bougen
Senior Attorney

HSB:kle




