June &6, 1986

Thomas R. Rafalsky, Esqg.
Wood, Rafalsky & Wood
1633 Broadway

New York, New York 100158

Re: Labnet
Dear Mr. Rafalsky:

I am resgponding to your Marxch 7, 1996 letter pertaining
to “Labnet,” a proposed corporation whose purpose is organizing
small and medium sized clinical laboratories into a network of
providers for managed care plans. The network is intended to
eliminate the competitive advantage which large laboratories have
in obtaining managed care contracts. You agk whether there are
any legal impediments to the establishment of Labnet. For the
reasons which follow, we conclude that Labnet should organize as
an Independent Practice Association (IPA) in order to contract
with health maintenance organizationsg (HMOs), and as a legal
entity other than an IPA in order to contract with managed care
plans that are not HMOs.

The Facts

Labnet proposes to contract with various types of
managed care plans, including, without limitation, those funded
and operated by HMOs, employers, insurance companies, unionsg,
hospitals, and pension plans (plans), in order to arrange for the
delivery of clinical laboratory services through a network of
laboratories to be used by participating providers and covered
enrollees.

Labnet will not be a direct provider of clinical
laboratory services. It will be an entity separate from -- and
not owned, operated or controlled by -- any network laboratory,
although network members will sit on a steering committee to
provide input into Labnet’s decisions.
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Labnet will also contract with the individual
laboratories in the network to cbligate their provision of
services to enrcllees. All network laboratories will be
available to each managed care plan with which Labnet has
contracted. It will be the responsibility of the individual
laboratory to market its services to providers participating in a
particular plan. Additionally, Labnet will maintain a
computerized reporting and information system consisting of data
pertaining to testing, billing and patient demcgraphics. The
data will be available for Labnet's purposes ag well as the
purpcses of each plan.

Labnet will be paid for its services by the plans on a
capitated or fee-for service basis, and then will pay the
laboratories according to the services they have actually
performed. Each laboratory will bill and be paid by Labnet,
Laboratories will be obligated to accept the capitated rates set
forth in contracts between the plans and Labnet.

Discussion

Poseible legal impediments to the formation of Labnet
are: (1} violation of the prohibition against the corporate
practice of a profession; (2) violation of the prohibitiocn
against the brokering of professional services including Public
Health Law (PHL} article 45; and (3) vioclation of the regulatory
regquirements that, if a health maintenance organization (HMO)
contracts with an entity which will arrange for the delivery of
health care services, the entity must be an independent practice
association (IPA). BEach of thesge will be considered in turn.

I.

The Formation of Labnet Does Net Vielate the Prohibition Acainst
the Corporate Practice of a Profession

A,
The Prohibition

A corporation is prohibited from practicing a
profession absent express statutory authority to do sc. Matter
of William J., Thom, 33 N.Y.2d 609 {(1973); Matter of the
Application of the Co-operative Law Co., 198 N.Y. 478 (1910);
People v Woodbury Dermatological Institute, 192 N.¥Y. 454 (1908} ;
United Calendar Manufacturing Corp v. Tsung C. Huang et al., 94

A.D.2d 176 (2d Dept. 1983); State v Abortion Information Agency,
37 A.D.2d 142 (lst Dept. 1971); Dickstein et al v. Optical
Service, Inc. 19 Misc.2d 495 (N.Y. Co. 1859).




-3

The rationale underlying the prohibition is that it is
the individual licensed to practice the profession who has the
skill and character to do so and upon whom the privilege to
practice has been bestowed through state licensure. A corporate
entity cannot have such skill or character, so that the corporate
practice of a profession is an injury to the state and against
public policy. As the Court of Appeals has observed:

The practice of law is not a business open to
all, but a personal right, limited to a few
perscns of good moral character, with special
gualifications ascertained and certified
after a long course of study....The right to
practice law is in the nature of a franchise
from the state conferred only for good
conduct....It is not a lawful business except
for members of the bar who have complied with
all the conditions required by statute and
the rules of the courts. As these conditions
cannot be performed by a corporation, it
follows that the practice of law is not a
lawful business for a corporation to engage
in.

Matter of Co-gperative Law Co., 198 N.Y. at 483.

Nor may the corporation do indirectly what it is
directly prohibited from doing. Therefore, a corporation may not
employ a licensed professional in order to circumvent the
corporate practice prohibition. “As it cannot practice law
directly, it cannot indirectly by employing competent lawyers to
practice for it, as that would be an evasion which the law will
not tolerate.” Id, at 483.

The Education Department, in the exercise of its
jurisdiction over the professions which it licenses, has taken
the position that corporations which arrange for the provision of
professional services, are practicing the profession. Absent
express statutory authority sanctioning the professional
activities of the corporate arranger, the prohibition against the
corporate practice of a profession is violated. Cf. New York v
Abortion Information Agency, Inc. 37 A.D.2d 142 (lst Dept. 1971).

B.
The Prohibition Applied To Clinical Laboratories

Public Health Law (PHL) article 5 title V expressly
authorizes clinical laboratories, including facilities organized




i

as corporations, to employ any and all persons, including
profeggional licensees, necessary to perform clinical laboratory
tests. Under 10 N.Y.C.R.R. § 58-1.9, a laboratory may forward
gspecimens to a reference laboratory for testing. Express
statutory and regulatory authority thus exists for a corporate
provider to arrange for the delivery of laboratory services.

At issue here is whether a corporation which is not a
clinical laboratory may arrange for the delivery of laboratory
services, or whether the corporate arranger would, thereby, be
violating the prohibition against the corporate practice of a
profession. Our first task in resolving this issue is to
identify the nature of the profession, if any, which would be
practiced by the corporation in arranging for clinical laboratory
gervices.

Under PHL article 5 title V, the Department of Health
(the department) has jurisdiction over clinical laboratories,
including the authority to issue permits to facilities tc conduct
tests in specified categories, establish standards for laboratory
directors and issue certificates of gqualification to individuals
who meet those standards. See PHL §§ 573, 574; 10 N.Y.C.R.R.
Part 19.

A laboratory director does not acqguire a profession
merely by virtue of holding a certificate of gualificatiecn.
“[A]ldmission to practice of a profession in this state is
accomplished by a license being issued to a gualified applicant
by the education department.” Education Law § 6501. Since the
laboratory director does not heold a license issued by the
Education Department, he or she has not, as a result of holding a
certificate of qualification issued by the Department of Health,
been admitted to the practice of any profession.

Nor are the other employees of a clinical laboratory,
such as the phlebotomists or medical technicians, holders of a
professional license issued by the Education Department.

Under 10 NYCRR 8§ 19.2 and 19.3, the directors of
clinical laboratories which include in their permits the
categories of histopathology, cytopathology, and dermatopathology
must be New York state licensed physicians. Directors in other
categories may be licensed physicians too. However, we do not
conclude that physician/ directors are practicing medicine when
administering a laboratory.

Education Law § 6521 defines the practice of the
profession of medicine “as diagnosing, treating, operating or
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prescribing for any human disease, pain, injury, deformity or
physical condition.” By contrast, PHL § 571(1) defines a
clinical laboratory as:

a facility for the microbioclogical,
immunological, chemical, hematological,
biophysical, cytological, patholegical,
genetic, or other examination of materials
derived from the human body, for the purpose
cf obtaining information for the diagnosis,
prevention, or treatment of disease or the
assegsment of a health condition or for
identification purposes. Such examinations
ghall include procedures to determine,
measure or otherwise describe the presence or
absence of various sgubstances, components or
organismsg in the human body.

By statute, clinical laboratories are limited to

obtaining information to be used in the practice of medicine.
That being sc -- and in the exercise of the department’s
jurisdiction over clinical laboratorieg and over the scope of
clinical laboratory services -- we conclude that clinical

. laboratories provide services which are ancillary to, and
distinguishable from, the practice of that profession. When
administering a clinical laboratory, a laboratory director is
similarly providing a service distinguighable from the practice
of medicine.

Our conclusion is supported by Derman v Ingraham, 47
Misc.2d 346 (Ulster Co. 1965), aff’d, 25 A.D.2d 795 (3rd Dept.
1966), lv denied, 18 N.Y.2d 579 (19%66).

In Derman, pathologists claimed that they were being
denied egqual protection of the laws because, unlike other
physicians, they were required to have a physician’s license as
well as meet the requirements for a certificate of qualification
in order to carry out their profession. Once PHL article 5 title
V mandated licensure for clinical laboratories, and that the
laboratory director hold a certificate of gqualification,
pathclogists examining tissue specimens sent to them from other
physicians, and providing diagnostic information back to the
referring physician, had to obtain a laboratory permit for their
coffice facility and, if the pathologist functioned as the
laboratory director, also had to obtain a certificate of
gualification. The pathologists argued that their medical
lLicense sheould be gufficient to allow them to examine specimens

. and convey diagnostic information. Implicit in this argument was
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the assumption that the certificate of qualification was subsumed
within the medical license so that the physician should be
allowed to function as a laboratory director without a
certificate. The court rejected this argument and upheld the
requirement that the pathologist hold a certificate of
gualification as well as a medical license. The court found the
medical license alone insufficient, stating:

The Legislature could reascnably conclude
that the gualifications which one must
possess to practice medicine, including the
specialty of pathology..... are somewhat
different than those necessary to insure the
proper direction of a clinical laboratory.

Derman, 47 Misc 2d. at 349.

Consistent with the court’ decision in Derman, we are
of the opinion that the physician/director of a laboratory, when
administering the laboratory, is performing a function different
from the practice of medicine. Pathologists’ medical licenses
allow them to go beyond administering a testing facility and to
diagnose based on test results and provide diagnostic assessments
to the referring physician.

Neither directors, phlebotomists, technicians or other
laboratory employees are practicing a profession licensed by the
Education Department when they carry out their functions as
lLaboratorians.

Since laboratorians are not practicing a profession
within the meaning of the corporate practice prchibition, we
believe the prchibition does not apply to arranging for the
delivery of clinical laboratory services. Accordingly, Labnet
may arrange for the delivery of clinical laboratory services
without viclating the prohibition against the corporate practice
of a professgion. This conclusion is strictly limited to clinical
laboratory services, however.

IT.

The Formation Of Labnet Doeg Not Violate The Prohibition Against
The Brokering Of Profegsional Services, Including PHL Article 45

A corollary to the prohibition against the corporate
practice of a profegsion is that the brokering of professional
services is against public policy. As a former state Attorney
General has opined: “In general, the public policy of the State
is opposed to the practicing of a profession by a corporation,
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even to the extent of acting as an intermediary or broker in the
sale of professional services.” 1946 QOpinions of the Attorney
General 314. In particular, PHL article 45 prohibits engaging
for profit in any business which involves the referral of persons
for any form of medical care or treatment,

Inasmuch as clinical laboratory sgervices are ancillary
to, and distinguishable from, the practice of medicine and
medical services, we conclude that a business corporation which
arranges for the delivery of c¢linical laboratory services is not,
thereby, making a prcohibited referral for any form of medical
care or treatment. Therefore, the formation of Labnet will not
violate PHL article 45,

Nor is there a violation of the prohibition against the
brokering of professional services. As noted, the delivery of
clinical laboratory services does not implicate the practice of
any profession within the meaning of the corporate practice
prohibition and, thus, does not constitute the brokering of
professional services.

Iir.

Labnet Will Have To Organize As An IPA In Order To Contract With
EMOs, And Will Have To Form A Separate lLegal Entity In Order To
Contract With Managed Care Plans That Are Not HMOs.

Under 10 N.Y.C.R.R. § 98.5(b) (6} {(iv), an HMO is
prohibited from contracting with any corporation other than an
IPA for services which an IPA is authorized to provide. The
services which an IPA may provide are:

to arrange by contract for the delivery or
provision cf health services by individuals,
entities and facilities licensed or certified
to practice medicine and other health
professions, and, as appropriate, ancillary
medical services and equipment, by which
arrangements such health care providers and
guppliers will provide their services in
accordance with and for such compensation as
may be established by a contract between the
corporation and one or more health
maintenance organizations which have been
granted a certificate of authority pursuant
to the provisions of article 44 of the Public
Health Law of the S8tate of New York, as
amended.



10 N.Y.C.R.R. § 98.4(c},

The IPA must be limited to these purposes; it cannot
contract with an entity other than an HMO authorized under FHL
article 44, 10 N.Y.C.R.R. 8 98.5(b) (6) (iv) {c}). Therefore, in
order to contract with HMOs, Labnet must become an ITPA.

Additionally, in order to meet regulatory requirements,
the IPA cannot contract with any managed care plan other than an
HMO. As a consequence, Labnet will have to organize as two legal
entities: an IPA to contract with HMO= and a corporation which
will contract with other managed care plans.

In your March 7th letter of ingquiry you argue that an
IPA was meant to be a group of physician or other medical
services providers not including providers of clinical laboratory

services, citing 10 N.Y.C.R.R. § 98.2(aa). But the definition of
an IPA in the cited regulation includes “other providers of
medical or medically related serwvices.” And, we see no basis to

exclude clinical laboratory services from the phrase “medically
related gervices.”

You further state that “an IPA is a type of HMO and
defines a method by which medical services are delivered by
physiciang and comparable professionals,” citing 10 N.Y.C.R.R.

§ 98.15(c) (1) (ii) (a). The cited regulation describes a model of
an employer-sponsored HMO and does not define an IPA. The
definition of an IPA setting forth its powers and purposes is
found at 10 N.Y.C.R.R. § 98.5. Based on that definition, an IPA
is clearly not an HMO, and need not obtain a certificate of
authority under PHL article 44.

The responsibilities of the IPA should be clearly
distinguishable from those of the HMO. In deciding the IPA’'s
functions you should be guided by 10 N.Y.C.R.R. Part 98,
particularly sections 98.4, 98.5, 98.11, and 98.15, which
delineate the permissible functions of an IPA, the
responsibilities an HMO cannot delegate, and the relationship
between the IPA and BEMO. Contracts between the HMO and IPA, and
between the IPA and laboratory providers, are all subject to
review and approval by the department.

Finally, we have not dealt with any antitrust issues
which may be implicated by the formation of Labnet. I understand
that you believe there are no federal antitrust impedimentsg to
Labnet based on a December 7, 1995 letter of the Department of
Jugtice (DOJ), Antitrust Divigion, by Anne K. Bingaman, Assistant
Attorney General, approving what you describe as a similar



-9-

laboratory network arrangement in California. Apparently,
however, DCJ's analysis is specific to the facts of the
California market. You may thus wish to further assess the
applicability of DOJ’'s opinion letter to Labnet based on the New
York market.

If you have any gquestions concerning this letter, you
may contact Harriet B. Oliver, Senior Attorney, of my staff at
(518)473-1403.

Sincerely,

Henry M. Greenbery
General Counsel

HMG:HBC:kls



