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Dear

This is in response to your letter to me of
April S, 1994 and our follow up meeting of April 11, 1994, in
which you requested an cpinion regarding the legality of a
proposed arrangement between your client, a business corporation,
and varicus medical professional corporations ("P.C.’s") in this
state. We believe the proposed arrangement would violate varicus
provisions of $6530 of the Education Law for the reasons set

forch below.

- According to your letter, your client would provide the
P.C.'s with the following services:

1. fully furnished cffice space;
2. diagneostic equipment;
3. technicians;
4. support perscnnel te confirm
appointmants, transcribe interpretations,
and prepars reports;
5. general office management; :
6. marketing the value of the types of
mobile diagnostic testing provided by the
P.C.'s and the qualifications of the PF.C.'s
to provide these services to the general
medical and chircpractic community.
In cur meet stated that your client solicits physicians to
perform :hoiigozzuuabilc diagnostic testing services. Patient

referrals generally come from other physicians who rent office
sapacs to :gc physician P.C.'s performing the above ten:;ng.h You
also mantioned that billing for all testing is done by angc gres’
company owned by the same shareholders who own the ahoz: bg;izn :
corperation, for which it charges a fea of S-7% of a i g

it deoes for each P.C.

While you réter to the fee paid to your client for eacn
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type of test performed as a "fixed usa e fse” based upen the cog-
of the equipment used., the skill of :hg technician =o§d§=§Z§gc:3;
test, the time required to perform the test and transeribe che
physician’s interpretation, and the fixed cost of providing the
Services, your letter also acknowledges that the fees are alse
sampriged of a mark up cf as little as 6¥ to as much as 25%,
SSESncing on whag your client iz abls s comvincs & Farticular
P.C. to pay. The P.C., in tum, charges fees to the patient
ranging from $500 to $2400.00, depending upon the type of testing
performed.
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‘ 1. ; ij- This paragraph prohibics
"{dlirectly or indirectly cfferina & ving, seliciting, or
receiving or agreeing to receive, any fee or other consideration
to or from a third party for the referral of a patient or in
connection with the performance of professional services.® We
believe this prohibition is raised by two separate aspects of the

A " ] ¥. the phys C.'8 are giving
ation 4 thir y for the referral of patients. In
addition, to the extent that your client bargains with referring
physicians to rent office space from them for the P.C.°s in
exchange for cbtaining patient referrals for the §.C.'s, the
referring physicians alsc would be violating this prohibitien,

2. Shutihs Law SASINIEE Bdohibits ~(plermitting any
persen to share in the fees for professicnal services other than:
a partner, employse, asscciate in a professional firm or -
corperaticn, professional subcontractor, or censultant authorized
to practice medicine or a legally authorized trainees practicing
under the supervision of a licensee.” The prohibition includes
"any arrangement or agreement whereby the amount received in
payment for furnishing space, facilities, equipment or personnel
services used by & licensee constitutes 2 percentags of, or is
otherwise dependent upon, the income or receipts of the licensee
form such practice, except as otherwise provided by law with
respect to a facility licensed pursuant to article 28 of the
public health law or article-13 of the mental hygiene law.”

. As we stated in a recent cpinion letter regarding
proposed arrangements which appear similar to the one being
proposed by your client (a copy of which was provided to you
prior to the date of our meeting):

"Any arrangement or agreement between &
licensee and a non-licensee, xnc;udzgg _
individuals who may be licensed in different
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professions, under which the licensee is
ocbligated to pay for services, goods, or
facilicies provided by the non-licensee, and
the amount of the payment is related directly
or zndire;tly O the licensee's income from
tae practice constitutes misconduct by the
«icensea (Jnised Salendar Mamufs y i
Huang, 94 AD2d 176 (2d Dept 1583)). This
means that payment for gocds and services to
a4 non-licensee cannot be based upon a direct
percentage of the professional fee charged
and cannot be based upen any other
formulation, which while not a direct
percentage, amounts tc the same thing....
The non-licensee can be paid only for the
fair market value of the sgervices provided i
an arms length transaction.” Letter from

P. Millock, Esq. to A. Reider, Esqg., dated
March 22, 1954.
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In addition, section 6530(15) alsc prohibits the other
corperation owned by your client's shareholders from receiving a
percentage of the billings as a fee. Enclosed are copies of
previcus opinions issued by this office on that issue.

3. Public Health Law §280i-a - Under the proposed
arrangement, your client would control the solicitation of
patient referrals, the size and location of the cffice, the
purchase and maintenance of equipment, the hiring of .
administrative and technical staff, and the fees to be paid to
your client by the physician P.C.'s for providing all of these N
services. In effect, such a bu:ingsg can be véu;;?t;g.a de facsa
diagnestic and treatment center. riteria use
Depggtment in determining whether a diagnos:ic and treatment .
center is being operated are set forth in 10 NYCRR §600.8, a g PY
of which is attached. Operation of a diagnostic and treatmen
center without establishment approval from the Department ; ne
Public Health Council constitutes a viclaticn of §2801-a © =

Public Health Law.
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4. Section 6330(35) of che Education Law prohibits che
“[c]rdering of excessive tests, treatment, or use of treatment
facilities not warranted by the condition of the patient.”
Inherent in & situation in which the "marketer“ of health
services, the referring physician, and the interpreting physician
all have an incentive to ensure that a high volume of medical
testing 1S maintained is the possibility ot orcering and
performing excessive and/or unwarranted tests. Censequently,
the potential for violation of this provisioen exists in the

instant situation.

§. Education Law §6530(17) prohibits ~[e]xercising
undue influence on ths patient, including the prometion of the
sale of services, goods, appliancea, or drugs in such a manner as

to expleoit the patient for the financial gain of the licensee
or of a third party." For the same reascns discussed under point

4, the potential for violation of this prevision alse exiscs
under the proposed arrangement. To the extent that physicians
participate in an arrangement which promotes unnecessary testing,

they are viclating this prohibitien.

I crust th;t the above discussion provides you with
sufficient information for you to advise your client.

Sincerely,

Petey Ji Millock
Gener Counsel

Enclosures



