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Esccunve Depury Comengoonee

Bo;r

I am writing in response to yvour letter te me of
March 16, 1993 in which you ask whether a physician-owned
professional corporation may empleoy a physical therapist and
have the physical therapist bill the insurance cempany and
endorse the insurance company's pavment checks over to the
professionsl corporation., We consulted with the Department
of Education and concluded that the phvsician-owned
professional cerporation may employ 3 physical therapist on
3 salaried basis dDut should bill for the services under the
name of tha professicenal corporation.

Although phyzicsl therapy and medicine are sepsrate
and inderendent professions, the practice of medicine is
defined breadly in Education Law 36572 as "diapnosing,
treating, cperating or prescribing for any husan disease,
pain, injury, deformity or physical conditien.” As such, the
practice of medicine is broad encugh to subsume the practice
of physical theraspyi and the hiring cf a physical therapist
on & saloried basis by a physician will not be viewed as
aither fee splitting cr an impermissible bBreokering of
services. The one caveat is that the physician's practice
must be in s sufficiently related area of practice that he
or she has the compotency to supervise 3 physical therapist,

Since the only permizsible means by which the
physical therapist can de employed by z physician is on a
salaried basis, the Billing for services should be done by
the physician (or physician-owned professional corporation).
This does not mean, howsver, that the Dilling should be done
in a fraudulent manner which does not specify the actual



sarvices provided or the type 0f health care provider who
2ctually pravided the services. For specific insurance
pilling duestions, we supgest that you contact the New York

state Insurance Dedartmant,
Sincerely.

Al

Petew JJ. Nilleck
Ganer Counsal
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