November 21, 1995

Barbara A. Ryan, Esqg.

haronson Rappaport Feinstein & Deutsch, LLP
757 Third Avenue

New York, New York 10017

Dear Msg. Ryan:

I am responding to your letter dated August 28, 18985,
You ask whether it is permigsible for three physicians with
separate medical practices to share a clinical laboratory, or
whether such an arrangement would violate the Health Care
Practitioner Referrals Act codified at Public Health Law (PHL)
Article 2, Title II-D, sections 238 through 238-c¢. The
arrangement you describe is not permissible.

Facts:

The following facts were stated in your August 28
letter or during subsequent phone conversations with me. You
describe three physicians, two of whom are solo practitioners and
the third is the sole shareholder in a medical professional
corporation. They own and share a suite of offices located in a
cooperatively owned building in New York City. Each medical
practice has a separate practice area, secretary, receptionist
and walting area. The visiting hours overlap, although they are
not identical. There is a c¢linical laboratory located in the
shared suite of offices in an area that is entirely separate from
any of the physician’s practices. You state that the “lab
services include blood work, x~rays, radio-iodine testing, and
pulmonary function tests.” This definition deviates from the
statutory definition of a clinical laboratory set forth at PHL
§574 and the definition of clinical laboratory services set forth
at PHL §238(1). To avoid confusion, all references in this
letter to clinical laboratory or clinical laboratory services
means the definitions in the cited statutes.

The equipment used in the clindical laboratory and to
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provide x-ray, radico-iodine testing and pulmonary function tests
is jointly owned by the three medical practices. The eguipment
is serviced by a company jointly paid by the practices,
Calibration and daily maintenance is by the technician operating
the equipment. The clinical laboratory technician is paid
jointly by the three medical practices, each practice paying for
a third of the joint employee’s time independent of how long the
employee spends on a particular physician’s referrals. There is
a similar arrangement for the x-ray and other technicians. When
clinical laboratory, x-ray or other sgervices are performed for a
particular physician’s patient, the technician performing the
services is considered to be under the supervision of the
referring physician. However, thig does not mean that the
physician is present in the suite when the services are performed
or is otherwise available; it means that the technician is
working under the auspices of the cordering physician. The
clinical laboratory had a New York City permit and has applied
for a New York State permit under PHL Article 5, Title V.

Discussion:

PHL §238-a prohibits a physician from making referrals
for certain designated services if the physician has a financial
relationship with the provider. The designated services are
clinical laboratory, x-ray and imaging, and pharmacy services.
Financial relationship is given a broad definition at PHL
§§238(3), 238-a(3),{4),(5). The reason for the prohibition is to
ensure that physicians order tests and select laboratories, x-ray
and imaging facilities and pharmacy services based on medical
necessity, quality of services and the patient’s best interests,
and not on the physician’s financial investment. A physician
sharing a clinical laboratory or facilities which provide
pharmacy or x-ray or imaging, is financially interested in the
equipment, lease, or employees and so isg prohibited from
referring to the ghared facility. Under the facts you describe,
the physicians are sharing employees, equipment and space, and
are prohibited by PHL 8238-a(l){a) from referring their patients
to the shared facility for clinical laboratory, x-ray or imaging,
or pharmacy services.

Shared facilities do not fit any exception to the
self-referral ban, and in particular do not fit the exception for
in-office ancillary services set forth at PHL §238-a(2) (b). IEf
we determined that the in-office ancillary services exception
applied, then it would be possible for an unlimited number of
doctors to share a facility for clinical laboratory, x-ray or
imaging, or pharmacy services, and refer their patients to that
shared facility and so circumvent the law. Physicians have
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several options. They can have their own clinical laboratory, or
form a group practice meeting the in-office ancillary services
exception.

You may want to review the federal self-referral ban
codified at 42 USC §13%5nn (Stark II}, and the regulations
promulgated to implement Stark I, pertaining only to clinical
laboratory services, published at 60 FR 41914. Although there is
no separate federal exception for shared laboratories, you may
want to consult with the Health Care Financing Administration
(HCFA) which implements the federal statute, to ask that agency’'s
opinion on the arrangement you have described.

Sincerely,

Harriet B. Oliver
Seniocr Attorney



