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February 25, 1999 

Ellen E. Hoffman, Esq. 
Office of Legal Affairs 
Department of Finance 
345 Adams Street 
Brooklyn, New York 11201 

Re: Draft Amendments to UBT and GCT Rules 

Dear Ellen: 

This is in response to your memorandum of October 21,1998, requesting 
comments on the preliminary discussion draft of proposed amendments to the 
UBT and GCT rules reflecting recent legislation.* Response to your request for 
comments and recommendations on the operation of the carryover of the UBT 
paid credit for combined corporate taxpayers will be addressed separately. 

As a preliminary matter, we refer you to a letter to Speaker Silver and 
others dated May 26,1995 on behalf of the Tax Section relating to the bill which 
was ultimately enacted as chapter 128 of the Laws of 1996, of which you have a 
copy. As noted below, we reiterate in our comments on pages 4, 5 and 8 of this 
letter relating to Rules §§ 28-02 (g) (4) (iv), 28-05 (c) (9) and 28-18 0), the 
comments that we made in the letter of May 26,1995. The comments below are 
in the order of the sections of the UBT amendments on pages 1-67 of the draft. 
We have no comments on the GCT amendments on pages 68 - 80 of the draft. 
Where we have suggested specific changes in your draft language, we have used 
underscoring and brackets to show additions to and deletions from your 
language. 

§ 3. New Rule § 28-02 (a) (7) (i) provides in part: 

*This letter was drafted by Robert J. Levinsohn. 
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"However, if an individual owns an interest in an unincorporated 
entity and performs services in whole or in part in the City for the 
entity, the performance of such services in whole or in part in the 
City will constitute the conduct of an unincorporated business by 
the individual if the performance of such services would otherwise 
constitute the conduct of an unincorporated business under these 
rules." 

This new provision does not seem to be required by any of the statutory changes, and is not stated 
to depend on whether the individual receives compensation for his or her services to the entity 
other than the individual's distributive share of the entity's income. Nor does there appear to be 
any other provision of the rules, either existing or as proposed to be amended, which expressly 
spells out when the performance of services by an individual partner for his partnership "would 
otherwise constitute the conduct of an unincorporated business." 

Moreover, this new provision may create confusion with other provisions of the Code or 
other Rules. For example, Adm. Code § 11-502 (a) provides in part as follows: 

"If an individual or an unincorporated entity carries on wholly or 
partly in the city two or more unincorporated businesses, all such 
businesses shall be treated as one unincorporated business for the 
purposes of this chapter." 

This statutory provision is embodied in pre-existing Rule § 28-02 (a) (4) (i), which is amended to 
conform more closely to the statute. Existing provisions incorporated in amended Rule § 28-05 
(a) (1) state that an individual member of a partnership who also carries on a separate and 
independent unincorporated business is not required or permitted to include his distributive share 
of partnership income in computing his separate unincorporated business gross income. This is 
followed by an example of a doctor who is a member of a medical partnership which provides 
medical services to members of a group health plan, and who, in addition, carries on his own 
separate and independent medical practice. The example states that the doctor may not include 
his distributive share of partnership income in his computation of his own unincorporated business 
gross income. Related provisions also appear in existing Rule § 28-02 (e)(4) (see discussion 
under § 5 below) which, however, apply only to the rendition of personal services by an individual 
"as an employee, officer, director or fiduciary." How do the provisions of the example described 
above square with the new language quoted from §28-02 (a) (7)(i)? Since the doctor in the 
example must be performing services for the medical partnership of which he is a member, which 
services would in and of themselves constitute the conduct of a business like his own medical 
practice, such services for the medical partnership would seem to constitute the cdnduct of an 
unincorporated business under the new language. Existing Rule § 28-02 (a) (4) (i) and the 
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corresponding statute would then require the doctor's independent medical practice and his 
business of performing services for the medical partnership to be treated as one unincorporated 
business. This interpretation would be inconsistent with the conclusion of the example, and 
clarification is therefore required. 

At the end of new Rule § 28-02 (a) (7) (i), a cross reference to Rule § 28-02 (e) (1) and 
(4) would be helpful. 

In new Rule § 28-02 (a) (7) (ii), Examples 1 and 2 both deal with Partnership A which is a 
partner in Partnership B, but does not participate in the management of Partnership B or in the 
operation or management of B's hotel. An example of the result where Partnership A does so 
participate would be helpful. 

§ 4. In the newly added cross-reference at the end of Rule §28-02 (c) (1) to the section 
treating unincorporated entities electing to be subject to the unincorporated business tax under 
Administrative Code § 11-602 (1) (b), we would suggest changing "electing" to "which elected", 
since the reference is to a grandfathered provision which is no longer operative. 

§ 5. Existing Rule § 28-02 (e) (4) is repeated without change, except for the deletion of 
the bracketed language in the following sentence: 

"Where an individual maintains an office or employs assistants in 
connection with the performance of services as an employee, 
officer, director or fiduciary for one or more employers or other 
principals, the services so performed will be deemed part of a 
business regularly carried on [if the individual regularly performs or 
offers to perform similar services to the general public on an 
independent basis]." 

What is the significance of this omission; does it derive from a statutory change or otherwise? If 
the example in newly added Rule § 28-05 (a) (2) on page 38 of the draft illustrates a situation to 
which the quoted sentence applies, we suggest adding a cross-reference to that example. 

§ 7. In new Rule § 28-02 (g) (4) (iii) (A), incorporating the definition of "investor" for 
purposes of the partial self-trading exemption, the draft incorporates the statutory language in 
stating as one requirement that a taxpayer must not receive a distributive share of the other 
unincorporated entity's income, etc, that is "materially greater" than its distributive share of any 
other item. We suggest that the rules include some clarification of the parameters of the phrase 
"materially greater." ' 
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In new Rule § 28-02 (g) (4) (iv), the draft tracks the statutory language in stating that 
gross values must be used "unless the commissioner determines that the use of gross values 
results in an improper or inaccurate reflection of the primary activities of the taxpayer. In that 
event, the commissioner may exercise his or her discretion, in such manner as he or she may 
determined [sic], to reduce the gross value of the taxpayer's assets by liabilities attributable 
thereto or to exclude assets so as to properly and accurately reflect the primary activities of the 
taxpayer." There is no amplification of the scope of the Commissioner's permitted exercise of 
discretion except in Examples 4 and 5, which follow. It would help if, in addition to the 
examples, there were textual elaboration of the principles which should guide the Commissioner's 
exercise of discretion. 

On page 5 of our letter dated May 26, 1995, we stated that "we understand that the intent 
of the bill is that persons may own multiple entities that regularly deal with one another, with one 
entity carrying on dealer activities (which would not be exempt) and the other entity carrying on 
exempt activities, and that the exempt activities of one entity would not be rendered taxable by 
the dealer activities of the related entity." This concept is illustrated by Example 1 in new Rule 
28-02 (g) (4) (v) but is not otherwise developed in the text of the rules. Here again, we 
recommend that the text describe the rule, as spelled out in our letter, which is illustrated by the 
example. 

New Rule § 28-02 (g) (4) (iv) repeats the statutory provision that average monthly values 
will be used. At page 6 of our letter of May 26,1995, we stated as follows: 

"The requirement for using average monthly gross values was 
inserted in the bill having in mind primarily its application to 
marketable securities. Average monthly gross values for real estate 
are generally not readily ascertainable. Monthly appraisals, while 
theoretically possible, would be prohibitively expensive. Therefore, 
we assume that regulations will provide for a reasonable 
interpretation of this provision in its application to the 
determination of the fair market value of real estate, such as 
permitting the use of beginning and end-of-year values, which we 
believe will be a reasonable approximation of monthly values." 

Accordingly, we urge that the rules permit the use of beginning and end-of-year values for real 
estate where appropriate. 

§ 25. New Rule § 28-05 (c) (9) tracks the statutory language in providing that taxpayers 
eligible for the partial self-trading exemption shall subtract from gross income, inter alia, "other 
substantially similar income from ordinary and routine trading or investment activity to the extent 
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determined by the Commissioner of Finance". At page 5 of the City's Memorandum in Support of 
the 1995 bill which became chapter 128 of the Laws of 1996, it was stated as follows: 

"It is expected that rules will be adopted under this provision that 
will exempt, for example, commitment fees, standby fees, breakup 
fees and similar fees commonly received by investors who receive 
such fees as an incident to their investment activity." 

At page 5 of our letter of May 26,1995, we stated that the Tax Section's endorsement of the bill 
was subject to our understanding that the above interpretation of the self-trading exemption will 
be incorporated in the Department's regulations. We continue to believe that paragraph (9) 
should be expanded to incorporate the above interpretation. 

§ 38. In Rule § 28-07 (d) (1), we recommend the following changes in the newly 
proposed language: 

"... unless the taxpayer elects to use a double-weighted gross 
income percentage as provided in paragraph (2) of this subdivision 
(d), in which event the [portion of the] taxpayer's business 
allocation percentage [unincorporated business income allocable to 
the City] is determined as provided in paragraph (2) of this 
subdivision (d)]." 

The language as drafted would give the erroneous impression that election of the double-weighted 
gross income percentage for manufacturers trumps the normal priority of the books and records 
allocation method. The change would make clear that the election is only applicable where the 
"business allocation percentage "under Adm. Code § 11-508 (c) (i.e., the formula method) 
applies. 

In Rule § 28-07 (d) (1) (iii) (B) (1), we recommend that the newly added proviso be 
revised to add the underscored language, which tracks the statute, Adm. Code § 11-508 (c) (3): 

"...provided, however, for taxable years beginning on or after July 
1, 1996, sales of tangible personal property shall not be allocated to 
the city as hereinabove in this sentence provided . but only sales of 
tangible personal property where shipment is made to points within 
New York City shall be allocated to New York City for purposes of 
the gross income percentage." ' 
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The language as drafted could be misread as requiring that sales both originate from and be 
shipped to points within the City in order to be allocated to the City in years beginning after 
7/1/96. The change would conform to the statute and eliminate any possible misunderstanding. 

In Rule § 28-07 (d) (1) (iii) (B) (1), relating to allocation by broadcasters, we recommend 
the addition of the underscored language: 

"...the sales and charges for services arising from the sale of 
subscriptions to such programs or from the broadcasting of such 
programs and of commercial messages in connection therewith, will 
be allocated to New York City according to the ratio of the number 
of listeners or viewers within the City to the total number of such 
listeners or viewers." 

The proposed revision would be clearer, and more consistent with the statutory language in Adm. 
Code § 11-508 (e-1) (2), which refers to allocation "according to the number of listeners or 
viewers within and without the city." See also discussion under § 41 below. 

§ 39. We recommend revision of the first sentence of new Rule § 28-07 (d) (2) (i) to read 
as follows: 

"For taxable years beginning on or after July 1, 1996, a taxpayer 
that is a manufacturing business as defined below may elect to 
determine its business allocation percentage by adding together the 
percentages determined under subparagraphs (i), [and] (ii) and (iii) 
of paragraph (1) of this subdivision (d) and adding to that sum an 
additional percentage equal to [two times] the percentage 
determined in subparagraph (iii) of paragraph (1) and dividing the 
total by the number of percentages." 

This language would be more consistent with the statutory language and avoid the possible 
misimpression from the language as drafted that the divisor is three rather than four. 

We recommend the following additions to the last two sentences of new Rule § 28-07 (d) 
(2) (iii), relating to the manufacturers' election: 

"The election is irrevocable and cannot be made on an amended 
return except with the permission of the Commissioner upon such 
terms and as the Commissioner may specify where the 
Commissioner concludes that such permission should be granted in 
the interests of fairness and equity due to changes in circumstances 
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resulting from an audit adjustment. If a taxpayer fails to make an 
election to use the double-weighted gross income percentage, its 
business allocation percentage, where applicable, must be 
determined under the provisions of paragraph (1) of this subdivision 
(d)." 

The first change would conform to the statutory language in Adm. Code § 11-508 (g) (2). The 
second change would serve as a reminder that the formula method only applies in the first instance 
where the normal priority of the books and records method is overcome. 

§ 40. Since Example (i) of Rule § 28-07 (d) (4) is stated to be for 1997, paragraph (c) on 
page 51 is incorrect in applying the old sales office allocation method. The new destination 
method is applicable to taxable years beginning on or after July 1, 1996. Adm. Code § 11-508 (c) 
(3). 

We recommend that Example (ii) of the same section be clarified by adding, after "tangible 
personal property manufactured by theitaxpayer" the following: "(within the definition in 
paragraph (2) above)" 

§ 41. We recommend that Rule § 28-07 (d) (4), Example (iii), be revised to add the 
underscored language: 

"Partnership A is engaged in providing cable television service both 
inside and outside the City. All of Partnership A's gross receipts are 
attributable to its cable television service business. Therefore 
Partnership A is required to use formula allocation unless the 
commissioner determines that the formula in paragraph (1) (iii) (b) 
(3) above does not fairly and equitably reflect the business income 
from the city. Partnership A receives income from sales of 
advertising on its programs as well as income from subscriptions. 
Subscription prices are not uniform throughout Partnership A's 
service area; some subscribers pay a higher price than others. 
Partnership A can identify the source of the subscription receipts 
directly by the location of the subscriber. In this case, the 
commissioner may determine that the use of audience data for 
allocating subscription receipts does not fairly and equitably reflect 
Partnership A's subscription receipts from the City, and, under 
subdivision (e) of this section, may require subscription receipts to 
be sourced according to subscriber location while advertising 
receipts must be sourced according to the audience data." 
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Since the special formula for broadcasters in Adm. Code § 11-508 (e-1) (2) only permits 
allocation in proportion to the number of viewers within and without the City, the recommended 
changes would make clear that the example is an application of the Commissioner's discretionary 
authority under Adm. Code § 11-508 (d) and Rule § 28-07 (e) to prescribe a different method. 

§ 42. Rule § 28-07 (d) (5), relating to missing factors, is renumbered but otherwise 
unchanged. We recommend that a sentence be added to the paragraph covering the situation 
where the double-weighted manufacturing formula applies. 

Between §§ 43 and 44, on page 53, we recommend adding a reference to Rule § 28-07 (i) 
being reserved for the allocation of investment income, since there are subsequent 
cross-references to this section. 

§44. In Rule § 28-07 (j), dealing with allocation for multi-tiered partnerships, § 28-07 (j) 
(2) (i) (c) (b_) prescribes an alternative method whereby the partner's distributive share from the 
other partnership is allocated by the partner's business allocation percentage without regard to the 
business allocation factors or boqks and records of the partnership. There should be some 
elucidation of the type of situation in which this alternative would be appropriate. 

§ 50. In new Rule § 28-18 (j), relating to reporting requirements for the exemption for 
parking services provided to tenants, in the sentence providing that failure to submit prescribed 
information "for a garage or similar facility at any such property will result in parking" etc. 
services rendered to tenants being subject to UBT, the words "in any material respect "should be 
inserted between "property" and "will". This will incorporate essential language from the statute, 
Adm. Code § 11-502, second subsection (d), last sentence. 

At page 6 of our letter of May 26, 1995, we stated as follow. 

"We also assume that regulations on the provision barring 
application of the real estate exemption to garaging for tenants if 
information required to accompany the return is omitted "in any 
material respect" will provide that inadvertent omission of 
information on a small number of tenants or minor inadvertent 
factual errors will not destroy the exemption." 

We urge inclusion of such a provision. 

Sincerely yours, 

I. Handler 
Chair 


