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Digest: If a law firm with a new name partner is either the same firm (with a new name) or a legal
successor to the business and property of the original firm, and the firm (i) makes all necessary
corporate filings, and (i1) takes all steps with the bank that maintains its trust account necessary to
reflect any changes taking place under the Business Corporation Law and the firm's constituent
documents, then the firm may (1) continue to use its old letterhead while the remaining stock is
being depleted and (2) continue to use the trust account and the checks used to draw upon it
(although it would be desirable to indicate the change in firm name on the old checks).

Rules: Rules 1.15(b), 7.5(b), 8.4(c).
FACTS

1. A lawyer (Z) recently joined a law firm known as W, X & Y, P.C. as a partner. The firm would
like to change the firm's name to add attorney Z's name to the firm's name to create the law firm of
W, X, Y&Z P.C.

QUESTIONS

2. A. Must the law firm discard all existing letterhead/stationery in the original name of the firm, or
may it continue to use the old stationery, until it runs out?

B. May the law firm continue to use the original firm's checking account and checks until the
checks run out, or must the firm open a new checking account in the new name?

OPINION

3. The answer to the questions posed here depend on both applicable law and the applicable
provisions of the New York Rules of Professional Conduct (the "Rules"). The questions about
applicable law -- whether the firm has merely changed its name, or is considered a completely new
law firm, and, if the firm is a new corporate entity, whether it has succeeded to all of the rights and
liabilities of the original firm, including its business and bank accounts -- are legal questions beyond
our jurisdiction to answer, but, in the Committee's experience, it is common, when a professional
corporation adds a name partner, to amend its certificate of incorporation to change its name. In this
case, the firm is the same firm. 1

Use of Old Letterhead

4. Rule 7.5 sets out the ethical rules with respect to professional notices, letterheads and signs. It
provides generally that a lawyer or law firm may use letterheads, professional cards and similar
professional notices, as long as they do not violate any statute or court rule and are not false,
deceptive or misleading. In addition, Rule 7.5(b) provides, among other things, that "[a] lawyer in
private practice shall not practice under . . . a name that is misleading as to the identity of the lawyer
or lawyers practicing under such name." Rule 8.4(c) prohibits an attorney from engaging in
"conduct involving dishonesty, fraud, deceit or misrepresentation."

5. It is common for law firms to add partners from time to time, and also common for law firm
names not to include the name of all partners in the firm. Consequently, assuming that W, X, Y & Z
is either the same firm or a legal successor to W, X & Y, and that all necessary public filings have



been made, we do not believe use of the old letterhead would be misleading while the remaining
stock is being depleted merely because it does not reflect the new name of the firm.2

Use of Original Bank Account
6. Rule 1.15(b)(1) provides in relevant part:

A lawyer who is in possession of funds belong to another person incident to the lawyer's
practice of law shall maintain such funds in a banking institution within New York State.
... Such funds shall be maintained, in the lawyer's own name, or in the name of a firm
of lawyers of which the lawyer is a member, or . . . is employed . . . .

The Rule does not apply to the firm's general (i.e. operating) account, that is, the account that
contains only funds that belong to the lawyer or law firm, such as funds that will be used to pay
salaries or rent. Rather, Rule 1.15(b)(1) applies only to the attorney trust or escrow account
containing client funds. With respect to the firm's general account, Rule 8.4(c), quoted in 94, above,
would be the applicable provision.

7. We believe that whether an attorney trust account in the original firm name is an account in the
name of a firm of lawyers of which the lawyer is a member depends on the legal issue of whether
the new firm is the same as, or a legal successor to, W, X & Y, so that the original trust account
remains or becomes the trust account of the successor firm. If the trust or escrow account is or
becomes the property of the successor firm, and the firm takes the steps necessary with the bank to
reflect the changes taking place under the Business Corporation Law and the firm's constituent
documents, then we believe that the firm may ethically continue to use the trust or escrow account
and the checks used to draw on that account without violating Rule 1.15(b)(1), although it would be
desirable to indicate the change in firm name on the old checks.

8. Similarly, if the firm with the new name partner is the same as or a successor to the original firm,
and the firm takes the steps necessary with the bank to reflect the changes taking place under the
Business Corporation Law and the firm's constituent documents, then the firm may ethically
continue to use the general account and the checks associated with that account without violating
Rule 8.4(c), while the old checks are being depleted, although it would be desirable to indicate the
change in firm name on the old checks.

CONCLUSION

9. If a law firm with a new name partner is either the same firm (with a new name) or a legal
successor to the business and property of the original firm, and if the firm (1) makes all necessary
corporate filings, and (i1) takes all steps with the bank that maintains its trust or escrow account and
its general account necessary to reflect any changes taking place under the Business Corporation
Law and the firm's constituent documents, then the firm may (1) continue to use its old letterhead
while the remaining stock is being depleted and (2) continue to use the trust account and general
account and the checks used to draw on them (although it would be desirable to indicate the change
in firm name on the old checks).

(36-14)

I New York Professional Corporations are formed under Article 15 of the Business Corporation
Law. P.C.'s, like other corporations, are entitled to amend their certificates of incorporation to
change their corporate names. See N.Y. Bus. Corp. L. § 801(b)(1).

2 We might not reach the same conclusion with respect to a firm that has lost a name partner due to
retirement or other departures, depending on the context.






