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Topic: Contingent fees; computation thereof.

Digest: Under what circumstances, if any, may an attorney's fee in a contingency fee case be
computed prior to deducting from the amount recovered the expenses of the litigation.

Code: DR 2-101, 2-106(A), 2-106(C), 2-106(D); EC 2-17, 2-18, 2-19, 2-20

QUESTION

 Under what circumstances may an attorney's fee in a contingency fee case be computed prior to
deducting from the amount recovered the expenses of the litigation?

OPINION

 The rules of the respective Appellate Divisions require that a contingent fee in any claim or action
for personal injury or wrongful death be computed on the net sum recovered after deducting
expenses and disbursements chargeable to the enforcement of the claim or prosecution of the action. 
See, e.g., 22 NYCRR §806.13(c).  DR 2-101, as amended effective July 1, 1993, permits advertising
of contingent fee rates provided that the advertisement discloses "whether percentages are computed
before or after deduction of costs, disbursements and other expenses of litigation"  (emphasis
supplied).

 Because the interpretation of the Appellate Divisions' rules entails primarily a question of law
beyond this Committee's jurisdiction, we decline to opine on whether a contingent fee would be
proper under those rules in cases other than those involving personal injury or wrongful death.  We
do not believe that limitation, however, to be a necessary implication of the rules as written.  We do
not perceive any inherent ethical impropriety in charging contingent fees, moreover, in various kinds
of cases in addition to personal injury and wrongful death cases, other than matrimonial cases, in
which they are rarely justified, EC 2-20, DR 2-106(C)(2), criminal cases, in which they are
proscribed per se, EC 2-20, DR 2-106(C)(1), and other cases in which a contingent fee is proscribed
by law or regulation, DR 2-106(C)(3).

 Assuming, without deciding, that there is a broader range of cases in which a contingent fee would
be legally proper, we offer the following general observations with respect to the computation of
such fees in all such cases.  In personal injury or wrongful death actions, matters which are within
the ambit of the Appellate Divisions' rules governing the computation of contingent fees, the fee
may be computed only after deducting the costs and expenses of litigation.  As a general rule of
statutory construction, the specific governs over the general.  Under the Lawyers' Code of
Professional Responsibility, moreover, it would be unethical to charge an illegal fee.  DR 2-106(A). 
Thus, despite the general language of DR 2-101 regarding advertising of contingent fees, the
Appellate Division rule with regard to personal injury and wrongful death actions controls as to the
computation of a contingent fee in those matters.

 Furthermore, in all cases, an attorney's fee should be reasonable in light of the circumstances.  DR
2-106; see also EC 2-17, 2-18, 2-19 and 2-20.  Thus, in cases outside the ambit of the Appellate
Divisions' rules with respect to the computation of contingent fees in personal injury and wrongful
death cases, the charging and computation of a contingent fee, like the charging and computation of
all fees for professional services, must be reasonable in light of all the circumstances.  Thus, in cases
beyond the ambit of the Appellate Divisions' rules but in which a contingent fee would be proper in



light of all the circumstances, whether the contingent fee may be computed on the gross recovery
also will depend on whether the computation and resultant fee would be fair and reasonable in light
of all the circumstances.

 Finally, DR 2-106(D) specifically provides that a lawyer must promptly provide to the client in a
contingent fee matter a written statement that includes, inter alia, whether expenses are to be
deducted before or after the contingent fee is calculated.

CONCLUSION

 In matters not covered by the Appellate Division rules regarding contingent fees, a lawyer may
compute the attorney's fee prior to deducting litigation expenses, provided the fee is otherwise legal
and reasonable in light of all the circumstances, and the attorney has provided a prompt written
statement to the client stating how the fee is to be calculated, including whether expenses are to be
deducted before or after the fee is calculated.


