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Dear Mr. Peters:

This responds to your letter of June 3, 2003 which requested on behalf of Cemer
Corporation an opinion as to whether New York State licensed laboratories may use contractors
to fulfill their responsibilities to report cases of communicable disease, HIV/AIDS, sexually
transmissible disease and tuberculosis to the Department of Health. The Department of Health
has created the Electronic Clinical Laboratory Reporting System (“ECLRS”) to facilitate
laboratory reporting and Department analysis of data. As I understand it Cerner Corporation
(“Cerner”) wishes to market a system under which it will access certain laboratory data,
including test results and patient specific information, process the data, and send reports of cases
of the above diseases electronically to the Department of Health., Data will be stored and
transmitted over secure systems. This will be a system under which data will be collected and
routed to the Department for Cerner customers; Cerner will not be a preferred or the exclusive
New York State vendor for ECLRS reporting, nor will Cerner be considered an approved vendor
by virtue of this letter. It is my opinion that a laboratory may use a coniractor to make such
reports on its behalf provided the contractor meets all requirements of, and is certified to
participate in, the ECLRS system. However, the laboratory, and not its contractor, will be held
responsible by the Department for assuring that reporting is accomplished as required by law,
including that data are reported accurately and timely and confidentiality is maintained. Finally,
any transfer of personally identifiable information must be accomplished in accordance with the
provisions of the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (P.L. 104-191)
(“HIPAA”) and its implementing regulations (45 CFR Parts 160 and 164).

Discussion
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Laboratories are required to report cases of communicable disease to the State
Department of Health by Public Health Law § 2102(1). Communicable diseases are listed in 10
NYCRR §2.1 and include tuberculosis and certain sexually transmitted diseases. L.aboratores
are required to report initial determinations or diagnoses of HIV infection, HIV related illness
and AIDS to the State Department of Health by Public Health Law § 2130 and 10 NYCRR §
63.4. Public Health Law § 577(1)(b) requires that clinical laboratories restrict access o
laboratory reports to those authorized by law to receive them. In addition, the confidentiality of
HIV/AIDS information must be maintained as required by Public Health Law §§ 2134, 2782 and
10 NYCRR § 63.6. The Department does not consider a laboratory’s use of contractors
providing services such as those described above to be “disclosure” for purposes of these
provisions so long as (1) the confidentiality of the information during transmission from the
laboratory to the contractor is assured; and (2) the information is not disclosed by the contractor
except to the Department of Health for this purpose or as otherwise allowed by law.

Laboratoryregulations at 10 NYCRR § 58-1.8 provide that the results of any test,
examination or analysis of a specimen submitted for evidence of human disease or medical
condition may not be reported except to a physician, his agent, or other person authorized by law
to employ the results thereof in the conduct of his practice or in the fulfillment of his official
duties. The Department does not interpret this to prevent laboratory use of a contractor in lieu of
an employee to make its required reports to the State Department of Health, provided that the
contractor complies with the laboratory’s requirements for accuracy and timeliness of reports,
maintaining confidentiality of the information and compliance with the requirements of the
ECLRS system. Whether or not a contractor is used, the Department will hold the laboratory
responsible for assuring compliance with all such requirements. Therefore use of redundant
electronic or paper back up systems in either the laboratory or the contractor is recommended.
Laboratories are also advised to assure compliance with HIPAA in any such arrangements into
which they enter.

Finally it should be understood that the Department is not hereby agreeing to a
preferential or exclusive vendor arrangement for Cerner Corporation or any other vendor or
laboratory. Nor may Cemer represent that this opinion in any way constitutes the Department’s
endorsement of Cerner’s system. ECLRS will continue to accept reports from Cerner customers
as well as other vendors and laboratories through any of several methods, provided they meet the
same requirements and are approved for participation in the ECLRS system.
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These conclusions are based on the facts set forth herein and any change in those facts
might result in a change of the conclusion.

Very truly yours,

Donald P. Berens, Jr.
General Counsel



