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Dear Dr. Lambert:

This is in response fo your letter to me of May 22, 2003, requesting an opinion
letter regarding questions involving physician practices with third-party payors. Your
questions and the Department's responses follow. For purposes of this opinion letter,
you asked me to assume that the physician does not have a provider agreement with
any managed care plans and that the physician does not submit electronic claims.

Question 1

May a physician receiving a request from a third-party payor fora copy of a
patient medical record or other health information require the third-party payor to
provide a written authorization from the patient prior to providing the copy of the medical
record or other health information?

Answer to Question 1

The following is professional misconduct for a physidan: "Revealing of
personally identifiable facts, data, or information obtained in a professional capacity
without the prior consent of the patient, except as authorized or required by law"
(Education Law § 6530(23)). Thus, it would be professional misconduct fo disclose
patient medical records to a third-party payor without the consent of the patient, except
as authorized or required by law. Where a patient is an enrollee in a health
maintenance organization, State law also provides: "A non-participating provider shall
provide an enrollee's organization with such patient information as is reasonably
required by the organization to administer its plan” (Public Health Law § 4410(2)). The
disclosure, however, "shall be limited to that information necessary in light of the reason
for disclosure” (Public Health Law § 18(6)).
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Thus, if the patient has consented to the disclosure, then a physician receiving a
request from a health maintenance organization is required to provide a copy of the
medical record or other health information necessary for the health maintenance
organization to administer its ptan. Even where the health maintenance organization is
not paying for the senvices of the physician, the disclosure of patient health information
may be necessary for the health maintenance organization to manage the health care
of the patient. If the physician does not know whether the patient has consented to
allow the physician to disclose the information to the health maintenance organization,
then the physician may require the health maintenance organization to provide a written
authorization from the patient prior to providing the copy of the medical record or other
health information.

Where the third-party payor is not a health maintenance organization, but is
simply providing health insurance, the physician would be complying with the patient's
request, if such a request has been made, to seek payment from the patient’s insurer.
The following is professional misconduct for a physidan: "Failing to complete forms or
reports required for the reimbursement of a patient by a third party” (Education Law
§ 6530(43)). Thus, if the patient has requested the physidan to disclose patient
information to the health insurer as necessary for the health insurer to pay the physician
for the health services rendered to the patient, then the physician must provide such
patient information to the heath insurer. If the physician and patient had no such
understanding, then the physician could require the health insurer to provide a written
authorization from the patient prior to providing a copy of the medical record or other
health information.

Question 2

if a physician can require a third-party payor to provide a wiitten authorization
from the patient prior to providing a copy of the medical record or other health
information, may the physidan require the third-party payor to provide a current and
specific consent as to the documentsf/information to be released (which puts the patient
on notice as to the request) or is the physician required to provide the third-party payor
with the documents/information requested if the third-party payor provides the physician
with a previously obtained general authorization from the patient?

Answer to Question 2

As indicated in answer to the first question, a physician may not disclose patient
health information without the prior consent of the patient. Inmost instances, a
previously obtained general authorization is sufficient to prevent the disdosure from
being professional misconduct under Education Law § 6530(23). For confidential HIV
related information, a previously obtained general authorization is sufficient where the
disclosure is necessary to reimburse the physician for health services (Public Health
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Law § 2782(1)(i)); but where the physician is not seeking reimbursement from the
insurer, the authorization must comply with the specific requirements of Public Health
Law § 2782(1)(j)

Thus, a physician would generally be required to provide a third-party payor with
the information requested if the third-party payor provides the physician with a
previously obtained general authorization from the patient. In the case of the disclosure
of confidential HIV related information to a third-party payor from which the physician
was not seeking reimbursement, the authorization would have to comply with Public
Health Law § 2782(1)(j).

Question 3
If the third-party payor requires an explanation as to why any of the services
were provided or daims submitted, may the physician charge for the time related to the

preparation of a response to such an inquiry?

Answer to Question 3

As indicated in answer to the first question, itis professional misconduct to fail to
complete forms or reports required for the reimbursement of a patient by a third party.
"Reasonable fees may be charged for such forms or reports, but prior payment for the
professional services to which such forms or reports relate may not be required as a
condition for making such forms or reports available" (Education Law § 6530(43)).
Thus, a physician may charge for the time related to the preparation of a response to
such an inquiry, without committing professional misconduct. However, there is no
State law that requires third-party payors to pay physicians for the time related to the
preparation of a response to an inquiry from the third-party payor as to why services
were provided or daims were submitted.

Question 4

Does the federal Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996
(HIPAA) have an impact on the applicable New York State law?

Answer {o Question 4

An analysis of the impact of HIPAA and its implementing privacy
regulations on State law can be found on the Department of Health's website at
hitp://www.health state.ny.us/nysdoh/hipaa/hipaa.htm. HIPAA does not have an impact
on the specific New York State statutory provisions cited in this opinion. HIPAA does
not require consent to disclose protected health information for purposes of treatment,
payment or health care operatfions (45 CFR § 164.506). Generally, if the physician
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were a HIPAA-covered entity, the physician would need a HIPAA-compliant
authorization to disclose protected health information for other purposes (45 CFR
§ 164.508).

Very truly yours,

Donald P. Berens, Jr.
General Counsel



