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April 19, 1996

Dear

: 1 am responding to ?bur December 1, 1%85 letter. - You
ask a pumber of gquestions regarding Public Health Law (FEL}
§ 238-a, each of which is ser forth and answered below.

EACIS

A neurclogist would like to provide his/her patients
with MRI tests in a manner which meets the requirements for the
in-office ancillary sexrvices exception set forth at PHL § 238-
a(2) (b). The tests would be performed in an MRI facility located
in a building which is not the building in which the neurclogist

" practices. The neurclogist would pay the MRI facility a fee
which includes payment for space, equipment, and techniciane and
other support staff. You further state that the facility would
do the billing. Since the MRI facility is compensated by the
physician, I assume the MRI facility will bill the patient on
behalf of the medical practice. A radiclogist will be retained
by the neurclogist as an employee or independent contractor to
read the MRI results. The radiclegimt, and not the neurclogist,
will be present during the testing of the neurclogist's patients
in order to supervise the tests. We are asked to assume that all
paymentg between the neurcleogist, radiclogist and facility are at
fair warket value (fmv). ’

Luegticn 1
Can the neurologist reimburse the facility (a) by

paying a fixed fee for each MRI taken, orx (b} by lessing the
facility for a fixed fee for a set number of hours per week?

hugvex

PHL § 238-a prohibits a neurclogist from ordering MRI
pexrvices from a faecility with which the neurclegist has a
financial relationship. Undex the facts you present, the
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O neurclogist would have a financial relationship with the MRI
facility whether the facility is reimbursed for each MRI taken or
for a set numbery of hours per week, and so, absent a statutory
exception, the neurclegist could not refer patients to the
facility. Further, the neurclogist's method of reimbursing the
facility for space, equipment and staff, does not impact whethex
the provision of MRI services meets the PHL § 238-2(2} (b)
exception.

Duestion 2

Can the neurclogist reimburse the radiclogist: (a) as.
an independent contractor for a reading fee for each MRI, (b) am
an independent contractor based on the number of hours actually
worked each week, (c) as an employee for a reading fee for each
MR, (d) as &n employee based on the number of hours actually
worked each week?

Angwer

Undexr the factas you describe, it is immaterial how the
neurologist reimburses the radioclogist because under any payment
method the in-office ancillary services exception is not met.
This is becszuse you state that the support staff of ths MRI
facility performs the tests under the gupervision of the

% radioclogist. The PHL § 238-a(2} (b} exception reguires that
eithex the neurclogist, or a member of the same group practice as
the neurclogist, or individuals employed by the neurclogist or
the group practice, perform the referred tests under the
supervision of the neurclogist or another practiticner in the
group practice. The support staff of the MRI facility are not
members of the same group practice as the nesurcloglist, or
employees of the neurologist or of his/hey group practice. The
only relationship between the MRI facility's support staff and
the neurologist is that the support staff does the testing and
the facility is peid for that service by the neurclogist. You
offer no evidence to suggest that the payment arrangemsnt between
_the facility and the neurclogist results in an employment
relationship between the facility's staff and the neurclogist or

[gzs/her group practice, and it is difficult to imagine an

¢/ i arrangement whereby the facility is leased (whether for a fixed

! number of hours pexr week or for each MRI taken) and the
facility's staff thereby become the employees of the lessor.
Because the individuasls performing the MR] tepts are not
employees within the meaning of the in-office ancillary services
exception, the exception is not met independent of how the
‘radiclogist is compensated by the neurclogist.:

Question 3
Does a neurologist practicing as the scle shareholder
of a P.C., qualify as a group practice by {(a) hiring a radiologist
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0 as an independent contracter on a part-time basis, or {b) hiring
a radiclogist a®s an employee on & part time basis?

Angwer

PHL § 238(5) defines a group practice as *a group of
twe or more practiticners organized as & partnership,
professional corporation, foundation, not-for-profit corperatiom,
faculty practice plan or similar association; and.....”.
Therefore, in order to qualify as a group practice for 238-a
purposes, at a3 minimum a group of twe practitioners wust form an
entity organized in one of the enumerated fashions, which
includes “similar association.”. :

A neurclogist and radiclogist are two practitioners who
could organize &g a pimilar association, and if the other
statutory criteria set forth in PHL § 238(5) are met, could
qualify ag & group practice. Organization as a similar
asgociation is a npecessgary but not sufficient condition for
meeting the definition of group practice.

We would consider a full time emplovee or independent
contractor who offered services on a full time bagis to meet the
statutory requirement that two practitioners organize as a

Q similar association. Whether a part-time employee or part-time

contractor meets the statutory criteria is a guestion of fact
depending net just on the numbexr of hours worked but on the over-
all facts and circumstancesg, including those conditions set forth
at PHL §§ 23B(5) (a) through{c}. For example, the part-time
radlclogist/employee or contractor would have to provide
gubstantially the fyll range of radiclogist services through the
use of office space, facilities, equipment and personnel jointly
with the neurclogist, substantially all of the services provided
by the radiclogist would have to be provided through the group
and be billed in the group's name and treated as receipts of the
group, and overhead expenses of the income frowm the practice
would have to be distributed in sccordance with methods
previously determined by the radiologist and neurclogist.

Quegtion 4

: Can a physician who does not practice as a member of a
group qualify for any of the exceptions under PHL § 238-a.

Ausyer

Yus. By way of example only, a sclo practiticner could
qualify for the in-office ancillary services exception by
furnighing the referred gervices personally or through
individuals who he/she supervises and employs, in a2 building
where the practitioner furnishes his/her services unrelated to
the furnishing of the referred services, and where the
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practitioner or an entity wholly owned by the practitiocner bills
for the services.

Question B

What are the elements that a physician must satisfy to
be deemed a member of a group practice under PHL § 238-a.?

Answer

A group practice must satisfy each and every element of
the definition sert forth at PHL § 23B(5).

Sincerely,

Harriet B. QOliver
Senjor Attorney

HBGC:kle
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