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This in response to your letter of April 19, 159s
to Kathy Ahearn, Esq. and me rsquesting ocur opinica on seversl
propesed arrangements between a chiropractor and a physician.
You state that before your client enters into any of the proposed
arrangsments, you wish to confirm that the arrangements 4o not
viclate any provisions of the Education Law or the Public Health
Law. We cannot confirm for the reascns set forth below.

1. In your first scensric, & chiropractor refers & patient to a
physician who has several] part-time employeses, including the
chiropractor, who parform "physiotherapy® on patisnts. The
chiropracter performs this work in his own office and bills the
physician on & menthly basis for svery treatzent performed that
month. The issues rzised by this hypothetical are similar to
those addressed in a previcus cpinion issued to you on January
22, 1993.. A copy of that cpinion is attachad.

2. Your second hypothetical is the same as the first except that
the chiropractcr dces not refer the patient to the physician.
while as & general peclicy, a physician way hire ancther health
care professicrnal whose practice falls within the sccpe of the
physician's practice, specific situations can raise issues under
§ €520 of tha Education Law.

Among those issues is whethsr the chiropracter is being
paid in a manper which viclates ths fee splitting prohibiticn in
Education Law $63530(19). A second issue is whether the ion Law
arrangement is conducted in a manner that viclstes Educat a:
'§6530(17), which prohibits a licensee from 't:n:ciltngszuf:l‘ of
influence on the patient, including the prometicn of ¢t -
services, gocds, appliances, or drugs in such maan;i ::". or of
exploit the patient for the financial gain of the 35? 4 T
s third party.® In addition, Education law §6530¢ ) g
rne "{o]rdering of excessive Lests, :rea:m-n:&iogcglog f e
rreatment facilities not warranted by the ceonditi



ik
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patient,” which could cccur inm such arrangements. Finally, if
the Chircpracior were to give any direct gr.indireet Y
tonsideration to the physician in connection with the referral of
patiencs. a viclation of Education Law $6530(19), which prohibite
"directly or iadirectly offering. giving, soliciting, or
recCelving Sr agreelng to receive, any fes or other considerstion
to or from a third party for the referral of a patient or in '
CoLisction with the performance of professional services,” would
occur. All of these potential viclations are discussed alse in
our opinien of January 22, 1993.

3. Ia yeur third hypothetical, 2 neurclogist serves as z
consuleant te & chiropractor and orderg certain tests to be
performed by the chircpracter as a “techuician® for the
neurologist. These tests include a "Nerxve Conduction Valocity"
Test and & “Somatcsenscry Evoked Potential” Test. The
chircpracteor is not required to take any specialized training to
perform these tests and bills the neurclogist for every test
performed on & meonthly basis. We believe the isgues discussed
abeve are 2lsc raised by this scenaric. Thers is an additicnal
issue regarding whether the neurclogist is "([plermitting, aiding,
or abetting an unlicensed perzon to perform activities requiring
& license.” Educaticn Law $6%530(11).

Since cur jurisdiction does not extend te
chiropractors, this discussion does not address possible
gtatutery prohibitions governing chiropracteors.
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