January 18, 1985

Dick I,. Sedefian

Manager, Program Security Department
Empire Blue Cross Blue Shield

622 Third Avenue

New York, New York 10017-6758

Dear Mr. Sedefian:

This letter responds to your ingquiry dated October 25,
1994. You have asked three questions which are stated and
answered below.

Quegtion 1:

Is present application of the self-referral prohibition
limited to fimancial relationships entered into after July 1,
1992 for clinical laboratories or x-ray and imaging serv1ces, and
after March 1, 1993 for pharmacy services?

Answer 1-:

No. The Health Care Practitioner Referrals Act,
codified at Public Health Law (PHL) Article 2, Title II-D,
Sections 238 through 238-e, prohibits a practitioner from making
a referral for three kinds of services if the practitioner or an
immediate family member has a financial relationship with the
provider of the referred services. The three kinds of services
are clinical laboratory, x-ray and imaging, and pharmacy.

With regard to c¢linical laboratory services, and x-ray
and imaging services, there are two effective dates depending on
when the financial relationship arose. If the relationship did
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not exist until on or after July 1, 1992 then referrals are
banned as of March 1, 199%3. If the relationship existed before
July 1, 1992 then referrals are not banned until July 1, 1995.

There are alsc two effective dates for referrals for
pharmacy services. If the financial relationship did not exist
until on or after March 1, 1993 then referrals are banned as of
September 1, 19%3. If the financial relationship arose before
March 1, 1893 then referrals are not prohibited until July 1,
1995. As of July 1, 1995 a financially interested practitioner
may not refer for any of the three gervices no matter when the
financial relationship between practitioner and provider arose.

Question 2:

What is the definition of "...for the employment of the
immediate family member.."? [See 10 NYCRR 34.7(b) (1) and
(¢) {(1)1. Also what determines the percentage of 20% vs. 40%7?

Angwer 2:

You are inquiring about the meaning of one of the
exceptions to the self-referral ban. An exception exists when
the financial relationship is that the referring practitioner's
immediate family member is employed by the provider, and certain
conditions are met. See PHL 238-a.5(b) (viii), and 10 NYCRR
34.7(b) (1). Immediate family member is defined at PHL 238 (8) and
10 NYCRR 34.2(h). The term includes parents, children, step-
relatives, grandparents and grandchildren, and in-laws. The term
employment means that the immediate family member works for the
provider and receives cowmpensation.

Cne of the conditions which must be met in order that
the employment is not considered a prohibiting financial
relationship, is that the percentage of the provider's business
attributable to referrals by all interested practitioners is not
greater than 20 percent. To determine the 20 percent you would
consider the provider's total business and determine what
percentage of that can be attributed to referrals from all
practitioners who have financial interests in the provider. If
all interested practitioners refer less than 20 percent of the
overall business, then the provider's employment of the
practitioner's immediate family member is not a bar to the
practitioner‘s referral.

Even if all the conditions are not met, the provider's
employment of an immediate family member does not bar referrals
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if the percentage of total business referred by interested
practitioners is less than 40 percent, and the parties apply for
and receive an exception. See 10 NYCRR 34.7(c).

Question 3:

Consider the following fact pattern: Practitioner A
and/or group practitioner A have a financial interest in one of
the three designated providers. Patients are being referred by
the practitioner/group practitioner to the laboratory, imaging
facility and/or pharmacy. In scenario one, said facilities
receive referrals from practitioners and groups other than
practitioner A and/or group A. In scenario two, the only
referrals which the provider accepts are from the financially
interested practitioner and/or group.

a. Ig either scenario permissible?

b. In either scenario is a certain percentage of
referrals permissible?

C. What effect does the commencement date of the
financial relationship have on the applicability
of the prohibition?

Answer 3:

a. Neither scenario is permissible. It makes no
difference whether the provider accepts outside referrals.
However, there are two exclusions to the self-referral ban which
are relevant to vour question. These are exclusions for
practitioners’ services and in-office ancillary services. See
PHL 238-a(2) (a}, {(b).

An interested practitioner may refer to a provider if
the referred services will be performed personally by or under
the supervision of another practitioner in the same group
practice. Group practice must meet the definition set forth at
PHL 238(5). The exclusion is determined solely by the statutory
criteria. Tt ig immaterial whether referrals from cutside the
group practice are accepted as long as they are not from
interested practitioners.

The in-office ancillary services exclusion applies when
a referring practitioner or members of his or her group practice
perform the referred services personally or supervise their
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employees, and the referred serxrvices are performed in a building
where the referring practitioner or group members furnish

" services other than the referred gervices, or which is the
centralized location for the provigion of referred services for
the group, and certain billing requirements are met. Again, the
statutory criteria control and it is immaterial whether outgide
referrals are accepted by the provider as long as they are from
non-interesgted practitioners.

As vou are likely aware, there is a federal
gelf-referral statute, the Stark law, codified at 42 USC Section
1293nn, which is similar but not identical to our state statute,
and contains similar exclusions. I am enclosing a copy of an
‘opinion isgued by the Health Care Financing Administration (ECFA)
which states that a physician whose laboratory meets the
in-office ancillary exclusion may accept referrals from other
physicians who do not have a financial interest in the
laboratory.

b, No.

¢. BSee answer 1 above.

Sincerely,

Harriet B. Oliver
Attorney




