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Dear Mr

This is in response to your letter to me of
December 14, 1992 in which you question whether a certain
arrangenzent between a physician and a chiropractor is
perzissible under § 6530 of the Education Lav. We do not
believe the arrangement is permissidle under either §§ 6530 or
6531 of the Education Law for the reascns set forth below.

BACKGROUND

, Undar the scenario you descride, & patient receiving
worker's compensation or no-fault insurance coverage visits s
chiropracter. 7The chiropractor determines that the patient
needs a certain type of treatment vhich is not reimbursable by
either insurer if a chiropractor provides the treatment. The
chiropractor refers the patient to a particular physician who
agrees that such treatment is necessary and writes an order to
that effect. The chircpracter then performs the treatasnt as
the physician's "technician®, and the treatsent is billed by the
ghyueun. The physician pays the chiropractor for the

technical® portion of the services rendered (i.e., the asount
the chircpractor would ordinarily charge for this type of
treatment), and the physician keeps the balance of the payment.

ANALYSIS

Section 6530(18) of the Education Law prohibits
"directly or indirectly offering, giving, seliciting, or
receiving or agreeing te receive, any fee or cther consideration
to or from a third party for the referral of s patient or in
connection vith the performance of professional services". In
the scenario you present, the chiropracter is indirectly giving
the physician consideration for, in effect, referring the
patient back to his or her and vice versa.

Section 6530(19) of the Education Law prohibits a
licensee fros sharing his or her fees for professionsal services
with anyone other than "a partner, employes, associste in s



professional firm or corporation, professiconal subcontracter or
consultant authorized te practice medicine, ©Or a legally
suthorized trainee practicing under the supervision of a
licensee." In the fact pattern ycu describe, the physician
proposes to Bill the third-party insurer for both his or her
examinaticn ¢f the patient and the services performed by the
chirspracter and then pay the chircpractolr an amount equal to
the chiropracter's customary charges for such services cut of the
feae received. Since a chiropractor is not licensed te practice
ssdizine, a physicisa may not split fees in the manner proposed
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with & chiropractor.

Section 6§530(17) of the Education Law prohibits the
use of "undue influence on the patient, including the prometion
of the sale of services, goods, appliances, or drugs in such
manner as to impact the patient for the financial gain of the
licensee or of & third party." In the scenario you describe,
the entire scheme under which the patient is referred to a

particular physician for the purpose of providing both the
chiropractor and the physician with a means of receiving payment

£ e fendering of certain othervise non~covered services by
the chiropractor. As such, the arrangement clearly explcits the
patient and the third party insurer for the financial gain of

‘the licensee and chiropractor.

We alsc call to your attention the fact that under
§ 6531 of the Education Lav, absolutely no sharing of fees
received under the Workers' Compensation Lav is alleved even
among professicnal partnerships or corporations. 7The proposed
arrangesent would therefore be prehibited under thir section as

wall.

I trust that the above discussion sufficiently sets
forth our position.

Sincerely,

P :&0 Milleck
General Counsel
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