June 19, 1995

Susan W. Berson, Esg.

Haythe and Curley

237 Park Avenue

New York, New York 10017-3142

Dear Ms. Berson:

This is in response to your letter of June 2, 1995
requesting an opinion as to whether a laboratory is violating the
prohibition against the corporate practice of medicine by
employing physicians to perform certain tissue examinations and
prepare pathology reports. According to your letter, none of the
pathologists employed by the laboratory have an ownership
interest, send tissue samples to the laboratory or have any
direct contact with the patients whose samples are tested. All
billing for the performance of the examinations is done in the
name of the laboratory.

The prohibition against the corporate practice of a
profession is founded in case law and based upon the premise that
licenses to practice a profession are granted to individuals, not
to entities. See Matter of Co-operative Law Co., 198 N.Y.
479(1910) ; United Calendar Manufacturing Corp. v. Huang, 94
A.D.24 176 (Second Dept. 1983); State of New York v. Abortion
Information Agency, 37 A.D.2d 142 (First Dept. 1%71), aff’d 30
N¥2d 779. However, case law also makes it clear that
corporations may engage in the practice of a profession if
expressly authorized to do so by state statute. See People v.
Hoodbury Dermatological Institute, 192 N.Y. 454 (1908); Albany
Medical College v. McShane, 104 A.D.2d 119 (Third Dept. 1984).

Several gtatutes, such as Public Health Law Articles
28, 36 and 40, authorize corporations to engage in the practice
of a profession. However, if a corporation is licensed pursuant
to a specific statute, its authority to practice a profession is
limited to the scope of activities authorized by the specific
license and governing statute and regulations.
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Corporations which have been permitted by the New York
State Department of Health tc operate a laboratory pursuant to
Public Health Law Article 5, Title V are authorized to perform a

*microbiological, serological, chemical,
hematological, bicphysical, cytological or
pathological examination of materials derived
from the human body, for the purpose of
obtaining information for the diagnosis,
prevention, or treatment of disease or the
asgsegsment of health conditions.”

For a laboratory to perform such examinations properly,
the laboratory may need to retain a person who is licensed as a
physician to direct the laboratory or perform the analysis of the
specimens. See 10 N.Y.C.R.R. Part 19, and §§58-1.4 and 58-
1.13{(c) (2). Thus, to the extent that a physician is retained by
a laboratory to direct or perform laboratory examinations which
are within the categorieg stated orn its permit, the laboratory is
authorized to employ physicians and engage in activities which
may constitute the practice ¢f medicine.

I hope this adeguately responds to your inguiry.
Please feel free to contact Judy Doesschate, Esg. of my

staff at (518) 473-3239 if you have further guestionsz regarding
this matter.

Sincerely,

Jerry Jasinski
Acting General Counsel
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