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HEADNOTE: The proposed total provision of all services and
supplies necegsary to a medical practice by & bus;ness
corporation may involve violations of both Article 28 of the
Public Health Law and Education Law §6530. The proposed
management by a management corporation of services prov1d§d by a
hospital raises management contract issues under the Hospital
Code, establishment issues and the physician self-referral
prohibitions. (5/2/95)

May 2, 1995

Gregory J. Naclerio, Esg.

Ruskin, Mogcou, Evans & Faltischek, P.C.
170 014 Country Road

Mineola, New York 11501-4366

Dear Mr. Naclerio:

This is in response to your letter to Harriet Katz of
March 1, 1995, in which you question the legality of several
proposed arrangements between your client, a business
corporation, and a professional corporation. We believe that the
first fact pattern presented by you raises issues pursuant Lo
§6530 of the Education Law and Article 28 of the Public Health
Law ("PHL") and that the second fact pattern also raises issues
pursuant to Article 28 and §238-a of the PHL for the reasons set
forth below.

In hypothetical #1, your client would provide the
professional corporation with the following services: the rental
of office space, all equipment necessary for the professional
corporation to conduct an MRI practice,. supplies,
fixtures/furniture, and management services. You define
management services as including accounting, bookkeeping and
medical records functions, processing insurance claims, billing
and collection activities, advertising, marketing, and
promotional activities, egquipment maintenance, fiscal management,
and "business planning services." BAs payment for all of the
above services, the professional corporation would pay your
client a fee equal to $700 for each MRI scan performed.

Among the potential statutory violations posed by this
arrangement are the following:

1. Education Law §6530(19) prohibits " [p]ermitting any
person to share in the fees for professional services other than
a partner, employee, associate in a professional firm or
corporation, professional subcontractor, or ceonsultant authorized
to practice medicine or a legally authorized trainee practicing
undexr the supervision of a licensee." The prohibition includes
"any arrangement or agreement whereby the amount received in
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‘ payment for furnishing space, facilities, equipment or persor.me;.
services used by a licensee constitutes =2 percentage of, or is
otherwise dependent upon, the income or receipts of the l}censee
from such practice, except &as otherwise provi&gd by law with
respect to a facility licensed pursuant to artlclg 28 of the
public health law or article 13 of the mentallhyglene law.® In‘-ﬁ
other words, the non-licensed party can be aid o the falr
market value cf theé TE6s provided in an arms length
reanencETOn. As stated in an opinion issued by this office to
wou on June 13, 1984, a transaction camnot be characterized as _an

arms length transaction whel Lhe hOL-Ircensed party 18

~ responsible for generating the number of patients seen and . ‘
provides the pro%ess;onaI corporation with everything necessary
for the practice from office space and medical eguipment to

technical and administrative support personnel. A copy of that
opinion is enclosed.

2. Public Health Law §2801-a. For the same reasons
discussed in the above opinicn of June 13, 193924, the proposed
arrangement can be viewed as the proposed establishment of a de
facto diagnostic and treatment center. Control of the facility
apparently rests primarily with the business corporation rather
than with the professional corporation. Operation of a
diagnostic and treatment center without establishment approval
from the Department's Public Health Council constitutes a

. viclation of §2801-a of the Public Health Law.

3. Education Law §6530(18). Again, for reasons
discussed in the above opinion, we believe that the marketing
compenent of the proposed arrangement may violate this provision
since a portion of the business corporation's fee apparently
constitutes payment by the physicians for the referral of
patients.

4. Education Law §6530{17) and (35). Although your
letter of March 1, 1995, does not discuss any specifics regarding
the provision of rented office space to the professional
.corporation, our June 1894 opinion involved an arrangement in
which the business corporation secured rental space for
professional corporations in other physicians' offices with a
gg;gtg;g quo being furnished in the form of referrals from the
physicians renting out the space to the professional corporations
renting the space. If a similar arrangement is contemplated in
this situation, violations of Education Law §86530(17) and

6530(35) are likely for the reasons mentioned in our prior
opinion.

o You gquestion whether any potential violations could be
ellm;nated by excluding marketing £rom the services to be
provz@ed to the professional corporation. While that
modification would eliminate certain issues, it would not
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' . eliminate ail of them. The potential violation o?

PHL §2801-a, for example, would still remain in view of the
amount of control over the practice being exercised by the
business corporation. The issue of whether the "per use" fee
reflects the fair market value of the equipment and teghgmca}
services being provided also ie not resolved by the elimination
of the marketing services.

In addition, if the professional corporation were to
charge excessively high fees in order to recoup excessivgly high
equipment rental fees, the physicians could be charged with
violating Education Law §6530(17) for promoting the sale of
services so as to exploit the patient for the financial gain of
the licensee or of a third party. If, on the other hand, the
professional corporation will be charging *usual and customary"
"fees for all tests but will be reducing its income by the amount
that the "per use" fees exceed the customary value of such
services, the professional corporation could be viewed as
engaging in prohibited fee splitting pursuant to Education Law
§6530(19). . '

The nature and scope of the proposed agreement in
hypothetical #2 is unclear and could raige a number of legal
isgues. The primary issue is whether the hospital is operating
under or will be applying for a certificate of need to provide
MRI services. Pursuant to 10 NYCRR §710.1(c), apv. proposal by a

. hespital to add, modify, or change the method of delivery of
certain services and/or the purchase of certain equipment,
including MRIs, reguires approval by L epartment .
Consequently, even if Lhe hoepital already has certificate of
need approval to provide MRI services, it must obtain approval
for any change in how these services are to be provided.

We are assuming that the hospital proposes to have its
radiologists and technicians perform the MRIs and to contract
with the business corporation to manage the MRI program and
provide it with the necessary MRI equipment. Pursuant to 10
NYCRR §405.3(f), any contract that a hospital enters intoc with an
outside entity for the outside entity to assume management
regponsibility for a defined patient care unit must comply with
the provisions of that subdivision and be approved by the
- Commissioner before taking effect. The above regulation requires
evidence of financial feasibility and the maintenance and/or
improvement of the quality of care provided pursuant to the
contract. In addition, the governing body of the facility cannot
@elegate certain elements cf control to the management auvthority,
including the authority to appoint and discharge key management
gmployees, independent control of the books and records, and
lndependegt adoption of policies affecting the delivery of health
care services. 10 NYCRR §405.3(f) (3),
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. Finally, the proposed arrangement raises an issue
pursuant to PHL §238-a, which prohibits a practitioner, inter
alia, from making referrals to a health care provider with which
the practioner or an immediate family member has a finpancial
relationship. If any practitioner who would be making referrals
for these services has an interest in the business corporation,
PHL 238-a restrictions and prohibitions are applicable.

Sincerely,

Jerry Jasinski
Acting General Counsel

JJ/FEA
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