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To the Forum:
I have been trying to develop an appel-
late practice and decided a few years 
ago to write a quarterly electronic 
newsletter discussing recent appellate 
decisions on issues that are of interest 
to my colleagues and potential cli-
ents. My thought was that the newslet-
ter would give me an opportunity to 
demonstrate my writing and analytical 
abilities, and attract clients. 

The newsletter (known as “The 
Able Law Firm Letter”) targets attor-
neys and members of the business 
community who might refer business 
to my firm, and it includes my bio-
graphical and contact information. 
When I write about a case, I give 
the citation. I discuss the decision, its 
implications to the particular practice 
area and whether the decision is in my 
opinion correct. I never mention the 
names of the attorneys who handled 
the case. My plan is working and I 
have gotten several clients who tell me 
they decided to hire me because of the 
newsletter. Recently, I had a case in the 
Court of Appeals, which resulted in a 
major victory for me. I have decided to 
write about the case in my newsletter 
and plan on identifying the name of 
my client and highlighting the fact that 
I was the attorney who successfully 
handled the case. 

A number of colleagues have sug-
gested that my newsletter is attorney 
advertising, and that it is unprofes-
sional for me to tout my victory by 
writing about it. Frankly, I do not think 
my colleagues are correct, but I am 
wondering whether it is possible that 
I am doing something wrong. I have 
also been told that even though my 
Court of Appeals decision is a reported 
case, I need the permission of my client 
to write about the case and identify its 
name.

Sincerely, 
I.A.M. Able, Esq.

Dear I.A.M. Able, Esq.:
Your questions concerning The Able 
Law Firm Letter raise significant 
issues. First, are prior editions of The 

Able Law Firm Letter that merely dis-
cuss recent developments in the law 
“attorney advertising” pursuant to the 
Rules of Professional Conduct? Sec-
ond, does the proposed forthcoming 
edition of The Able Law Firm Letter, 
in which you plan to tout your recent 
victory in the Court of Appeals, con-
stitute attorney advertising? Finally, 
if that forthcoming edition is attorney 
advertising, are you required to obtain 
written consent from the client about 
whose case you intend to write?

Under Rule 1.0(a) of the Rules of 
Professional Conduct, a communica-
tion does not rise to the level of an 
“advertisement” unless it is “about 
that lawyer or law firm’s services.” As 
Professor Roy Simon, a leading com-
mentator on New York ethics issues, 
wrote in his treatise (2013 ed.): If “a 
communication is not about either the 
lawyer making the communication or 
the services of the law firm making the 
communication, then it is not an adver-
tisement” (at 22).

The principal advertising guidelines 
are in Rule 7.1. Comment 7 to Rule 7.1 
states, in relevant part: 

Topical newsletters, client alerts, or 
blogs intended to educate recipi-
ents about new developments 
in the law are generally not con-
sidered advertising. However, a 
newsletter, client alert, or blog that 
provides information or news pri-
marily about the lawyer or law 
firm (for example, the lawyer or 
law firm’s cases, personnel, clients 
or achievements) generally would 
be considered advertising.

Professor Simon seems to concur with 
this view (at 1350). 

Merely adding a lawyer’s biograph-
ical information or contact information 
to a topical newsletter does not make 
the newsletter “about the lawyer or 
law firm’s services.” N.Y. State Bar 
Op. 848 (2010). Therefore, it appears 
that the prior editions of The Able 
Law Firm Letter are not “advertising” 
within the meaning of Rule 1.0(a). 

However, the forthcoming edition 
of The Able Law Firm Letter (in which 

you intend to discuss your recent vic-
tory in the Court of Appeals), likely 
qualifies as an “advertisement” under 
Rule 1.0(a) because it touts your vic-
tory, rather than merely discussing the 
result in the case.

Rule 7.1 therefore applies to this 
communication. Rule 7.1 is extensive, 
and you should pay close attention to 
it. In particular, you should note the 
following:

Rule 7.1(a)(1) states that a “lawyer 
or law firm shall not use or dissemi-
nate or participate in the use or dis-
semination of any advertisement that 
contains statements or claims that are 
false, deceptive or misleading.” 

Rule 7.1(b) sets forth some catego-
ries of information that an advertise-
ment may contain, including qualifica-
tions, names of “regularly represented” 
clients (provided they have given prior 
written consent), bank references, and 
range of fees.

Rule 7.1(c) states various matters 
that a lawyer may not include.
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The Attorney Professionalism Committee 
invites our readers to send in comments 
or alternate views to the responses  
printed below, as well as additional  
hypothetical fact patterns or scenarios to 
be considered for future columns. Send 
your comments or questions to: NYSBA, 
One Elk Street, Albany, NY 12207, Attn: 
Attorney Professionalism Forum, or by 
e-mail to journal@nysba.org. 

This column is made possible through 
the efforts of the NYSBA’s Committee on 
Attorney Professionalism. Fact patterns, 
names, characters and locations presented 
in this column are fictitious, and any resem-
blance to actual events or to actual persons, 
living or dead, is entirely coincidental. These 
columns are intended to stimulate thought 
and discussion on the subject of attorney 
professionalism. The views expressed are 
those of the authors, and not those of the 
Attorney Professionalism Committee or 
the NYSBA. They are not official opinions 
on ethical or professional matters, nor 
should they be cited as such.
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QUESTION FOR THE  
NEXT ATTORNEY

PROFESSIONALISM FORUM:
I have always been curious about what 
conduct outside of legal practice could 
potentially affect my ability to practice 
law. Recently, for whatever reason, I 
have done a number of things that 
some people have told me are unbe-
coming. For example, last year my 
home suffered damage after Super 
Storm Sandy. My insurance claim list-
ed not only items of direct loss, but 
also some items that needed repair 
even before the storm, but which 
“may” have been exacerbated by it. In 
addition, I currently own real estate for 
investment. Several of these properties 
display numerous building code viola-
tions and fines. Last, a month or so 
ago, I submitted an application for a 
bank loan, and I may have said on the 
application that I attended Yale Law 
School, rather than my true alma 
mater, “Yala” Law School. 

My question for the Forum: Do 
any of these constitute violations of 
the Rules of Professional Conduct that 
could lead to disciplinary charges?

Sincerely, 
Risk E. Behavior

ments, whether implicit (Rule 7.1(b)(2)) 
or explicit (Rule 7.1(d)(3)). Many law 
firms list the names of representative 
clients to convey an implicit endorse-
ment. That is, if XYZ Bank, or ABC 
Insurance Company, regularly engages 
the law firm, those clients are happy 
with the law firm’s performance. Other 
lawyers like to use an explicit endorse-
ment (e.g., Clarence Client says: 
“I.A.M. Able is the most able lawyer 
in town”). Both rules require that such 
endorsements be cleared with the cli-
ent in advance, and that the client give 
prior written consent.

Because the forthcoming newslet-
ter is not offering the client’s name as 
a testimonial, but only as part of the 
truthful reporting about a decision by 
the Court of Appeals that is a matter of 
public record, the obligation to obtain 
the client’s written consent is far from 
clear. The better reading of the Rules 
is that obtaining the consent is not 
required. The safer course under the 
Rules and (perhaps more important) 
for client relations is to obtain the con-
sent anyway.

Sincerely,
The Forum by
�Vincent J. Syracuse, Esq.,  
Jamie B.W. Stecher, Esq., and  
Matthew R. Maron, Esq.,  
Tannenbaum Helpern Syracuse  
& Hirschtritt LLP

Rule 7.1(d) sets forth information 
that a lawyer may include, but only 
if the communication complies with 
Rule 7.1(e).

 Rule 7.1(f) requires advertising to 
be prominently labeled as “Attorney 
Advertising” on the first page of a hard 
copy communication, on the home 
page of a website, and on a self-mail-
ing brochure or postcard. It also states 
that, for a communication that is sent 
by email, “the subject line shall contain 
the notation ‘ATTORNEY ADVERTIS-
ING’” (capitalization in the original).

The third part of our answer to your 
question deals with whether you must 
obtain your client’s consent to write 
about your victory on the client’s behalf. 
The answer here is probably not. 

There are two rules that require an 
attorney to obtain the client’s prior writ-
ten consent for a communication that 
constitutes “attorney advertising”: Rule 
7.1(b)(2), which allows an advertise-
ment to mention the “names of clients 
regularly represented, provided the cli-
ent has given prior written consent”; 
and Rules 7.1(d)(3) and (e)(4), which 
allow for “testimonials or endorsements 
of clients, and of former clients,” pro-
vided that “the client gives informed 
consent confirmed in writing.”

In our view, neither of these applies 
to your forthcoming newsletter. Both 
rules appear to apply to client endorse-


